Gyros: sendvič na grčki

Grčka kombinacija začinjena mesa i jogurta s češnjakom jedan je od najukusnijih "prenosivih" obroka. Michael Psilakis, chef i vlasnik nekoliko grčkih restorana, odaje tajnu za pripravu ukusnog gyrosa.

Michael Psilakis autor je How to Roast a Lamb te chef i vlasnik nekoliko grčkih restorana, uključujući Kefi i MP Taverna u New Yorku. Pročitajte njegov recept za pripravu ukusnog gyrosa.

POTREBNO JE…

500 g janjećeg buta bez kostiju (odresci su dobra zamjena)

1 šalica crnog vina

½ šalice šećera

3 češnja češnjaka, zgnječena

2 ljutike, narezane na ploške

2 lovorova lista

1 žlica sušenog origana plus za začinjanje kruščića

2 žlice morske soli

3 žlice sjemenki kumina

2 žlice sjemenki žute gorušice

1 žlica sjemenki komorača

½ žlice korijandra

½ žlice plodova kardamoma

½ žlice mljevenog cimeta

prstohvat mljevenih klinčića

4 pita kruščića

maslinovo ulje za premazivanje

umak tzatziki

1 limun

narezan krastavac, rajčica i ljubičasti luk

PRIPRAVA…

1. Tanko narežite

Janjetinu ćete lakše narezati ako je 10 min ostavite u zamrzivaču. Uklonite višak masnoće pa poprijeko na smjer vlakana narežite na trake široke 7,5 cm i debele oko 3 mm.

2. Napijte

U loncu pomiješajte vino, šećer, češnjak, ljutike, lovorove listove, origano, sol i 2 šalice vode. Pustite da zakipi pa smanjite vatru i krčkajte dok ne ostane pola prvobitne količine, oko 20 min. Ohladite u hladnjaku. Potom dodajte meso i ostavite da se marinira 30 minuta.

3. Začinite

Na srednje jakoj vatri zagrijte veliku tavu. U nju ubacite 3 vrste začina u sjemenkama te korijandar, kardamom, cimet i klinčiće. Često miješajući, pržite dok ne zamiriše, 5 do 10 minuta. Prebacite u mlinac i usitnite u prah.

4. Raspirite vatru

Roštilj zagrijte na direktnu jaku vatru. Meso izvadite iz marinade pa ga pospite začinima. Zapecite minutu-dvije sa svake strane. Izvadite na tanjur. Pita kruščiće premažite maslinovim uljem i pospite solju, paprom i origanom. Zapecite ih tako da na njima ostanu tragovi roštilja, oko 15 sekundi sa svake strane.

5. Složite

U svaki pita kruščić stavite nešto tzatzikija, a zatim i mesa. Nakapajte s malo maslinova ulja i limunova soka, dodajte krastavac, rajčicu i luk. Na kraju prelijte sokom koji je meso ispustilo na tanjuru.

Dostatno za 4 porcije. Po porciji sadrži: 382 kcal, 26 g bjelančevina, 40 g ugljikohidrata (5 g vlakana), 12 g masnoće.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh