Ej, frende, ajmo na cugu!

Održavati društveni život jednako je bitno kao paziti na prehranu ili slijediti režim treninga. Opuštanje s prijateljima utjecat će pozitivno i na vaše mentalno i na tjelesno zdravlje

“Muškarci s više prijateljstava žive dulje, zdravije živote”, kaže dr. Geoffrey Greif, autor knjige o muškim prijateljstvima. Deseci istraživanja dokazuju da je društvena mreža nasušna za vaše zdravlje.

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan otkrili su da samo održavanje dobrosusjedskih odnosa može za gotovo 50 posto sniziti rizik od moždanog udara. A druga studija sa Sveučilišta Georgije pokazala je da osamljenost može biti rizik za preranu smrt u rangu onog od pušenja. (Ne, to ne znači da pušenje s frendovima poništava rizike.)

Unatoč težini znanstvenih dokaza, mnogi se muškarci osjećaju društveno izoliranima. Istraživanje australske udruge protiv depresije, Beyond Blue, kaže da je manje od dvije trećine muškaraca zadovoljno kvalitetom svojih društvenih odnosa. Istraživanje je obuhvatilo 3750 muškaraca i pokazalo je da se nakon 30. godine života društveni životi počnu raspadati, i taj raspad prati sve manje potpore.

Održavajte prijateljstva jer je to važno 

“Muškarci prijateljstva uzimaju zdravo za gotovo, no bez pravilnog održavanja, ti odnosi mogu oslabjeti”, kaže dr. Thomas Joiner, profesor psihologije na Sveučilištu Floride. “Takav život bez prijateljskih druženja može dovesti do nesanice, depresije, pa čak i samoubojstva.” Nedvojbeno se previše muškaraca bori sa životnim nedaćama, a da se pritom ne mogu osloniti na prijatelje kojih je s vremenom sve manje. Svaki osmi odrasli muškarac tijekom života može iskusiti depresiju, a većinu samoubojstava počine muškarci, kažu statistike.

Nisu samo zahlađeni društveni odnosi krivac za te razorne brojke, uvijek je i pitanje što uzrokuje što, uostalom dr. Clare Shann iz zaklade Movember ističe: “Postoji snažna povezanost između osamljenosti i lošeg duševnog zdravlja.” Velik dio problema, kaže doktorica Shann, jest to da muškarci još uvijek rjeđe od žena priznaju svoje probleme i traže pomoć.

“Muški često kažu: ‘Ja sam uvijek tu za svoju ekipu.’ Istovremeno priznaju i da se ne bi osjećali ugodno ako bi bilo potrebno pitati prijatelje za pomoć. Netko treba napraviti prvi korak.” Pa kako onda da vaši prijatelji znaju da se stvarno mogu osloniti na vas kada trebaju pomoć? “Trebate im pokazati da je u redu pokazati slabost”, savjetuje dr. Shann. “Morate govoriti o trenucima kad ste se patili ili se uplašili nečega. Nemojte čekati točku u kojoj vam se dogodi patnja, inače samo potičete zavjeru šutnje.”

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh