Darujte si – uštedu

Darove kupujte kada i kako želite – i usput uštedite novac.

Trgovci znaju da ne volite ići u shopping. Stoga nas uoči blagdana zasipaju reklamama, raspale prigodnu glazbu te na ulaze i pred blagajne – na mjesta pred kojima očajnici uvijek zapnu – natrpaju preskupe generičke darove. Nedavno istraživanje BigInsighta pokazalo je da muškarci u prosjeku “iskrcaju” 568 američkih dolara na darove. Što je prosječna američka mjesečna rata za automobil. Ili povratna avionska karta za Meksiko. Možete li prepoloviti taj iznos i svejedno sve usrećiti? Da, možete. Pročitajte kako.

U trgovini

Riješite se društva
Istraživanje časopisa Journal of Marketing Research pokazalo je da muškarci potroše 54% više kad kupuju u društvu. Razlog? Žele se pokazati. Iz istog ćete razloga kad kupujete s klincima potrošiti 29% više, a 7% više potrošit ćete kupujete li s partnericom, tvrdi Martin Lindstrom, autor knjige Buyology and Brandwashed. Lindstrom upozorava na još jednu činjenicu: najveća je vjerojatnost da ćete se sa suprugom ili djevojkom posvaditi upravo nakon shoppinga jer tada imate najmanje strpljenja.

Nabijte si slušalice
Blagdanska vam glazba prazni novčanike na dva načina. Prvo, lagani ritmovi usporavaju vaše korake, stoga više toga kupite. Drugo, slušanjem poznatih melodija postajete nostalgični, a nostalgija u većini muškaraca – tvrdi Lindstrom – budi i osjećaj krivnje. “Počnete razmišljati da niste dovoljno dobar roditelj, sin, supružnik”, kaže Lindstrom. Stoga više trošite. Ali i tome možete uspješno doskočiti: pri shoppingu nabijte na uši slušalice i puštajte si stvari koje slušate kad trenirate u teretani. Kretat ćete se brže, držat ćete se plana i potrošiti barem četvrtinu manje, procjenjuje Lindstrom.

Ponesite i energetsku pločicu
Pred vama su cijelo vrijeme blagdanski kolači, torte i slatkiši, a o alkoholu da i ne govorimo. Stoga ste stalno u iskušenju, što slabi vašu volju. Na Sveučilištu Minnesota otkrili su da takav scenarij rezultira s 30 posto višim iznosom potrošenim u kupnji. “Postajete impulzivniji”, tvrdi dr. Roy Baumeister, jedan od autora knjige Willpower. Rješenje? Gricnite energetsku pločicu koja sadrži glukozu. Baumeisterovo je istraživanje pokazalo da šećer privremeno vraća samokontrolu, što znači da ćete manje trošiti.

Na webu

Dignite ruke od svega
Pokušavate spustiti cijenu nekoga skupog artikla u web-shopu? Ubacite ga u internetsku košaricu, ispunite sve potrebne podatke za plaćanje, a onda, taman prije nego što pritisnete tipku kojim potvrđujete uplatu – ugasite računalo. Ne doslovno, dovoljno je da se maknete sa stranice. Imate 20 posto šanse da će vas trgovac ponovno kontaktirati kako bi vas namamio da ipak kupite to od čega ste odustali, tvrdi Ross Kramer, direktor tvrtke Listrak, koja se bavi web-marketingom. “U prvom će vam e-mailu poslati nešto poput ‘Gdje ste nestali?'” kaže Kramer. “Pričekate li još tjedan-dva, očekujte e-mail s novom ponudom – ovoga puta s popustom!”

Komentari

▲ Povratak na vrh