Bosa istina

Prihvatili smo se nogu i savjetujemo kako ih pravilno njegovati i održati zdravima.

Često hodam bos. Može li to nakon nekog vremena postati nezdravo?

– Grga

Gola istina glasi: Ne. Dok hodate bosi, vaša su stopala slobodna, odnosno bez potpore cipela. A to znači da ćete dobro trenirati svod stopala, zglobove, tetive i mišiće prstiju, a čak ćete i hodati pravilnije i držati se uspravnije. Osim toga, svježi će zrak osigurati da i koža bude zdravija, i to ne samo kod onih kojima se noge jako znoje. No, dijabetičari moraju biti oprezni: ako su oštećeni živci u stopalima, u njima neće osjećati bol – stoga neće zamijetiti eventualne ozljede donje strane stopala.

Zar uistinu mogu na bazenu lako pokupiti gljivice na stopalima?

– Hrvoje

Da i ne. Budete li se držali nekoliko pravila, rizik neće biti veći od hodanja po tuđem tepihu. Kao prvo, dobro posušite noge nakon kupanja u bazenu jer koža u vodi omekša, pa omekša i njena obrana protiv gljivica. Što se tiče tuširanja poslije kupanja, slobodno ga zaboravite. Naime, samo ćete nepotrebno skinuti prirodni zaštitni sloj kože sa stopala i tek tada će gljivice dobiti pravu priliku za napad. Dakle, nakon kupanja dobro posušite stopala, obucite se i istuširajte se kod kuće.

Imam vrlo tvrde nokte na nogama. Kako da ih najlakše odrežem?

– Marin

Postoji tri mogućnosti: nabavite posebne škare za nokte, otiđite do pedikera koji će vam nokte stanjiti turpijicom ili nokte prije rezanja omekšajte u vodi. Ako imate vremena, umjesto da ih režete, možete ih skratiti turpijicom.

Smijem li sam ukloniti tvrdu kožu s pete?

– Vinko

Smijete, ali morate paziti da ne skinete previše kože, odnosno da ne raskrvarite petu. Uklonite dvije trećine sloja tvrde kože. Ako ispod ugledate mekanu i ružičastu kožu – stanite! Iako tvrda koža štiti petu, uklanjanje može biti korisno. I to ne samo iz kozmetičkih razloga nego i iz zdravstvenih: ako je sloj kože previše debeo, može puknuti – to je vrlo bolno, a zacjeljivanje dugo traje.

Često mi se pojavljuju kurje oči. Zašto?

– Robert

Zato što ne nosite dobre cipele. Bolne kurje oči nastaju zbog stalna pritiska i trljanja na jedno te isto mjesto. Dakle, nabavite udobne cipele koje vam neće biti preuske ili previsoke. Osjetite li da vam stopalo tone u cipeli, nabavite uloške. A ako vam ni to ne pomogne, trebali biste kod ortopeda naručiti anatomske cipele koje će biti napravljene točno prema obliku vašeg stopala.

Nakon što otrčim maraton, često mi se dogodi da mi otpadne nokat. Zašto mi se to događa?

– Vlado

Zato što nosite premalene tenisice. Dok trčite, stopalo klizi naprijed, prsti pritišću vrh tenisice, a to nokte gura prema nazad. Rezultat: ispod nokta nastaje hematom koji uzrokuje ispadanje nokta. Kao prvo, nosite posebne tenisice za trčanje, i to najmanje pola ili cijeli broj veće. Kao drugo, prije utrke dobro podrežite nokte.

Nokat na palcu mi stalno raste u meso. Kako da to spriječim?

– Lovro

Tako da ga pravilno režete. U devet od deset slučajeva krivac je loša pedikura. Nokat nemojte rezati tako da ga potpuno zaoblite, nego ga odrežite ravno, da bude nalik na lopatu. Zatim ih lagano isturpijajte da uklonite oštre rubove. Ako nokat turpijicom stanjujete prema sredini, više će rasti u tom smjeru nego prema rubnim dijelovima. Ne bude li vam ni to pomoglo, preostaje vam samo operacija kojom ćete suziti nokte.

Prijateljica mi je rekla da je refleksna masaža stopala super. O čemu je zapravo riječ?

– Martin

Nema znanstvenih dokaza da masaža stopala može stimulirati cijelo tijelo. No, terapeuti koji se bave refleksoterapijom tvrde da se masažom određenih područja na stopalima mogu djelomično prepoznati ili ukloniti poremećaji u radu drugih organa.

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh