9 zanimljivosti koje (ni)ste znali o pojasu nevinosti

Iako je njihova svrha svima dobro poznata, ove će vas povijesne činjenice sasvim sigurno iznanaditi, a neke i šokirati

  1. Pretpostavlja se da je prvi pojas nevinosti napravljen u Italiji u 16. st. No, postoje i izvori koji navode 1150. godinu, ali ima i onih koji će ga pripisati drevnim Rimljanima i Grcima. U svakom slučaju, ‘najpopularniji’ je bio u 16. i 17. st.
  2. Pojasevi nevinosti su vrlo često rađeni samo u jednoj veličini, pa su punije žene trpile velike bolove pri nošenju.
  3. Tijekom 16. i 17. st. u središnjoj je Europi bio popularan metalni pojas obujma 80 cm: na kukovima je imao 4 metalna dijela, male rupice za mokrenje, te sigurnosni lokot.
  4. Čak su i neke ropkinje u Rimu morale nositi pojas nevinosti da bi bile ‘dovoljno čiste’ za svoje gospodare.
  5. Pripadnici američke vojske uočili su kako neke žene na Bliskom istoku nose ovaj pojas i kasnih 30-ih godina 20. stoljeća.
  6. Rimljanke i Grkinje su često nosile metalne ili kožne pojaseve nevinosti preko haljina – kao modni ukras. Pojasevi su se sastojali od jedne trake ili više traka, često ukrštenih – kako bi istaknule grudi i kukove.
  7. I prostitutke u Rimu nosile su pojaseve koji su otkrivali njihove intimne zone, a služili su ‘draženju’ mušterija. Potom bi makro naplaćivao mušterijama otključavanje pojasa.
  8. Jedan od najneobičnijih pojaseva nevinosti nalazi se u Nacionalnom muzeju srednjeg vijeka u Parizu. Napravljen je od nekoliko desetaka metalnih zglobova i grubih dijelova željeza koji prekrivaju svaki djelić ženske zdjelice.
  9. Tijekom 19. st. mnoge su žene bile primorane nositi “pojas za dan” prilikom odlazaka na putovanja na kojima nisu imale nadzor.

Komentari

▲ Povratak na vrh