7 putovanja života svakog muškarca

Smrti ne možete pobjeći. Ali možete pobjeći svemu ostalome pravim putovanjem u pravo vrijeme

Bilo mi je 24 kad sam ostao bez svog prvog pravog posla. Nisam imao ušteđevine, a potpora za nezaposlene u hipu se istopila. Zato sam učinio nešto krajnje praktično: rezervirao kartu za let u Nairobi.

Tri tjedna nakon dolaska u Afriku popeo sam se na rub vulkana koji je upravo eruptirao blizu granice Konga i Ruande te sam se pomokrio u rijeku lave. Pokazalo se da je to bilo nešto poput pišanja u vjetar. Žuta se tekućina iste sekunde pretvorila u paru ostavivši me u oblaku mokraćne maglice. I moji su kompići učinili isto pa smo uskoro svi skupa prasnuli u smijeh zbog pišanja koje nitko od nas nikad neće zaboraviti. Našao sam druge poslove, no više nikad nisam tako pišao. Putovanje razbija uobičajenu rutinu. Olakšava put do seksa koji ruši granice, a omogućuje i dosezanje drugih vrhunaca.

Na drugom putovanju, s ruksakom po Colorado Rockies, s frendovima sam, preko doline, od Vaila, izbio na vrh grebena. Bili smo nagrađeni spektakularnim pogledom na vrhove Gore Rangea. Nazvali smo to Gore-gazam. I bio je epskih razmjera. Sjećanja s putovanja moja su najvrednija imovina. Ne, ne mogu ih položiti na bankovni račun. Ali ja sam suma svojih putovanja i u debelom sam plusu. Imao sam i sjajna poslovna iskustva, no ni jedno od njih ne može se usporediti s gledanjem udvaranja nilskih konja u muljevitoj rječici što je tekla blizu mog šatora u Keniji.

Takva me iskustva ne samo duhovno obogaćuju nego i opskrbljuju oblikom zdravstvenog osiguranja, kaže dr. Jim Petrick, profesor na Texas A&M-ovu odjelu za rekreacijske,  parkovne i turističke znanosti. “Znanstveno je ustanovljeno da putovanja donose goleme koristi – u vezama, obrazovanju, zdravlju”, kazao mi je. “Liječnici bi ih trebali  prepisivati.”No nije potrebno riskirati plaćanje participacije. I sami možete ispuniti recept za putovanje i to će biti najbolji lijek koji ćete ikada uzeti. Zato nastavite čitati: ovih sedam pustolovina može vam odrediti život te čak imaju potencijal učiniti vas boljim čovjekom. I zato planirajte kako ćete svoj život ispuniti njima.

  • Film ceste

Prije pojave žene u vašem životu, tu je obično automobil. A tu su i takozvani vaši prijatelji. Nijedno od toga neće s vama biti još dugo, no oboje bi moglo preživjeti putovanje cestom kojeg ćete se rado sjećati nakon što vas zaokupe velike obveze i rate kredita. Kad ste s ljubavnicom, primjećuje dr. Petrick, često ste netko tko zapravo niste vi. To se ne događa kad ste s frendovima. “Možete više prditi i više se podrigivati”, kaže, no to nisu jedine koristi. Glavna je korist to što možete biti istinski vi, ističe dr. Petrick. To je krajnja sloboda. A to bi vam mogla biti posljednja prilika da u tome potpuno uživate prije nego što vas pritisne teret obveza. I zato će vam ta olupina ostati omiljeni automobil, a te ćete tipove možda potražiti 20 godina poslije kako biste ponovno prešli tu rutu ranih lutanja.

OLAKŠAJTE GUŽVU Nikad nije prekasno da krenete na put. Četiri frenda koja voze u četverosatnim izmjenama mogu, na primjer, u petak uvečer krenuti iz Bostona, a u nedjelju ručati u Banffu u Alberti, na odredištu što dokazuje da je Bog Kanađanin.

  • Seksi praznici

Možda to samo govori seks, a možda je stvarno to žena za cijeli život. Nećete doista znati dok zajedno ne krenete na put, zar ne? “Istraživanje je pokazalo da se parovi češće i bolje seksaju kad su na praznicima nego u svakodnevnom životu“, kaže dr. Petrick. Usto, putovanje s partnerom jest vrsta mini braka, stavljajući vas dvoje nasuprot cijelom svijetu. Ono će otkriti što doista želite znati o njoj: ako cijelu noć morate provesti u automobilu, hoće li se moći nositi s tim? Kad budete gledali prekrasan izlazak sunca, hoće li se onesvijestiti od ispijanja koktela? Drugim riječima, može li putem podnositi promašaje jednako kao uspjehe? Ako može, možda vas dvoje možete biti kopiloti i izvan automobila. A ako ne može, barem ste se ševili na putovanju. U šatoru. Na kiši. (Ona hoće spavati u šatoru, ne?)

DAJTE ZNAČENJE Namjestite GPS na njezin rodni grad, a potom na svoj. Plivajte tamo gdje je bila članica spasilačke službe; popnite se na vrh na kojem ste se prasnuli s prvom curom. Tako spajate različite priče dok surađujete na vlastitoj.

  • Ludilo strane prijestolnice

Kad sam dr. Petricku kazao kako volim letjeti u nepoznate gradove te jesti čudnu hranu, ponudio mi je objašnjenje: “Vi ste heterocentričan putnik, zanimaju vas novina i rizik.” Prošlog sam ljeta kombinirao oboje u Nici, gdje sam kušao sirovu govedinu sa sirovim jajem razbijenim na nju. (Toliko o upozorenjima FDA!) Privlačne uvrnute stvari dostupne su u svakoj svjetskoj prijestolnici, od jezika koji ne govorite do gradskog prijevoza koji vas odvodi ondje gdje ne želite ići. Prema pregledu lista Trends in Cognitive Sciences, upravo je to vrsta istraživanja koja može ublažiti smanjivanje mozga i kognitivnih sposobnosti povezano sa starenjem. I tako, možda ispadnete glupi preko granice, ali se kući vratite s mlađim mozgom.

PRIČAJTE PRIČU Za putovanje se pripremite slušajući podcast Coffee Break  French/German/Spanish (radiolingua.com). Ako s lokalcima možete komunicirati na njihovu jeziku – čak i loše! – nailazit ćete posvuda na obilje dobre volje. To se osobito odnosi na Italiju. Zahvalan je Talijan poput kuma koji nikad ne traži uzvratnu uslugu.

  • Okupljanje

Sad ste samo vi i vaša supruga. Ili vi i vaša druga supruga. Ili vi bez supruge. Ili vi i vaš dečko jer, hej, ispostavilo se da ste gay. U svakom slučaju, vaši klinci, sad u braku s vlastitim nuklearnim obiteljima, ne posjećuju vas onoliko koliko biste htjeli. Njihovo nasljedstvo (ako ga ima) potrošite, primjerice, na unajmljivanje kućice na plaži ili jezeru. Rezervirajte je u veljači za srpanj; zatim usput spomenite da imate to mjesto na raspolaganju nekoliko tjedana i da su svi pozvani, besplatno. “Kad je cijela ta skupina zajedno, imate pravu priliku za pristupanje različitim dijelovima sebe”, kaže psiholog, dr. David Hauser, s Obiteljskog instituta pri Sveučilištu Northwestern.

BRAĆA I SESTRE  Sve je još bolje ako imate braću i/ili sestre koje možete podnijeti. Oni su vas poznavali tijekom svih vaših životnih faza, ističe Hauser, stoga vam mogu pomoći dati smisao ovoj trenutačnoj. Smatrajte to terapijom na plaži (ili jezeru). Jeftino!

  • Adrenalinska injekcija

Svakodnevni vam život može, pa, prignječiti jaja. Rješenje: adrenalin i egzotična lokacija. O, da, i rizik ozljede.“Bez rizika ne možete napredovati”, kaže Richard Bangs, suosnivač Mountain Travel Sobeka. “Tako nastaju sve vrste novih ideja i novih koncepata i otkrića.” Nepal je jedna daleka opcija – divalj je i prelijep i fantastičan koliko se to neko mjesto može zamisliti, i svojim krajolicima i svojom filozofijom. Ali takve mogu biti i obližnje planine. Ili put u divljinu za koji niste spremni odmah sada, ali biste mogli biti za nekoliko mjeseci. Ponovno možete biti muškarac ostvarujući pustolovine koje su vas uzbuđivale kao dječaka.

ZOV DIVLJINE Kad starim prijateljima dođete s idejom o pustolovnom putovanju, 99 posto njih reći će da imaju previše posla, ili da ih bole koljena, ili treniraju nogometnu ekipu svoga klinca i da jednostavno ne mogu otići. Ali onaj 1 posto koji pristane na takav izazov vjerojatno će nadživjeti tih 99-postotnjaka pa ćete imati kompiće za putovanja cijeli ostatak svoga dugog života. Nađite te dečke.

  • Hodočašće u nacionalni park

Amerikanci koji ne mogu rezervirati kolibu u nacionalnom parku po svom izboru skidaju sve s neba Kenu Burnsu, autoru The National Parks: America’s Best Idea, zahvaljujući kojemu je posjećenost nacionalnim parkovima porasla za 10 milijuna ljudi. “Nacionalni su parkovi Deklaracija nezavisnosti primijenjena na krajolik”, kaže Burns. “Prvi put u ljudskoj povijesti zemlja je odvojena ne za kraljeve i plemiće ili vrlo bogate, nego za sve, cijelo vrijeme, što nas sve čini suvlasnicima nekih od najspektakularnijih krajolika na Zemlji.” Zapamtite to ako imate djecu: očinstvo se čini dugim poput vječnosti, ali to je jedan od najkratkotrajnijih vremenskih okvira. Bezvremenska ljepota prirode nezaboravna je. U pet godina, dok su djeca još djeca, posjetite pet nacionalnih parkova i ta će im putovanja definirati “obitelj” na najbolji mogući način.

NAĐITE VLASTITI PUT  Doista je sjajno posjetiti glasovita odredišta. Ali nakon što ih vidite vlastitim očima, uputite se prema onima manje poznatima – često se među njima kriju pravi dragulji. Jedno takvo otkriće tijekom putovanja sa suprugom i sinovima ostalo mi je do dana današnjeg najdraži izlazak.

  • Putovanje za resetiranje

Možda to niste shvaćali kad su vam bile 24 godine, ali život je dug i proći ćete kroz mnoge faze. Nakon što jedna od njih završi naglo razvodom, nezaposlenošću, zdravstvenom krizom ili možda čak smrću nekoga bliskoga, vrijeme je da se istraži ono što dr. Petrick naziva vašom “egzistencijalnom autentičnošću”. Jeste li samog sebe gurali u neki umjetan kalup – primjerice marljivog zaposlenika, predanog supružnika – godinama pa i desetljećima? Ne bi li bilo dobro jednom poprimiti prirodan oblik? Putovanje je krajnje djelotvorno sredstvo za razbijanje kalupa: više nikad nećete vidjeti ljude koje pritom upoznate, stoga možete biti bilo tko koga odaberete – čak i pravi vi, ako vam to nije previše zastrašujuće. Takav vam odmor može razjasniti koje vam uloge odgovaraju, a koje vas izluđuju.

PUT SA SVRHOM Ako sažalijevate sami sebe, rezervirajte odmor koji uključuje zdravu dozu manualnog šljakanja. Krenite na put koji vas iz glave baca u tijelo. Radite za ljude, divljinu ili plemenit cilj. Naravno, glavnu ćete korist pokupiti vi.

Komentari

▲ Povratak na vrh