4 pogreške u čišćenju koje svi papučari čine

Ako čitate ovu temu, vi ste očito papučar koji baš uživa u čišćenju, imate opsesivno-kompulzivni poremećaj pa čistite do iznemoglosti ili ste osviješteni tata koji zajedno s partnericom pokušava održavati red u kući...

Bilo kako bilo, ovi savjeti mogu pomoći svakome tko želi maksimalno smanjiti količinu bakterija, gljivica i grinja u svom životnom prostoru.  Evo najčešćih pogrešeka zbog kojih je vaš dom još prljaviji nakon čišćenja i kako ih ispraviti:

1.Koristite istu staru spužvicu

Čak i ako je spužvica naočigled čista i ne vonja neugodno, u njoj se može nalaziti i do 320 milijuna bakterija. Kad s takvom spužvicom perete površine, bakterije se prošite posvuda po stanu. Ako želite to spriječiti, spužvicu prije korištenja stavite na dvije minute u mikrovalnu pećnicu. Ona će pobiti sve bakterije.

2.Mijenjate samo posteljinu

Čak i ako redovito mijenjate posteljinu to često nije dovoljno da se riješite grinja. Da biste u tome uspjeli potrebno je čistiti i madrac, odnosno češće oprati zaštitnu navlaku (najbolje svaki put s posteljinom) i to na najmanje 60, a još bolje na 90 stupnjeva, a madrac temeljito usisati.

3.Ne dezinficirate dasku za rezanje

Oprostite, ali sada priča postaje malo gadljiva. Istraživanja su pokazala da se na dasci za rezanje nalazi 200 puta više fekalnih bakterija nego na dasci za WC. To je vjerujemo dovoljan razlog da dasku redovito dezinficirate. Nakon što je operete u deterdžentu, pošpricajte je octom i ostavite preko noći. Sljedeći dan je izribajte s nešto alkoholnog deterdženta, kratko ostavite da djeluje i temeljito je operite. Ili jednostavnije: kupite dasku od stakla koja se puno lakše održava.

4.Ne održavate čistoću perilice posuđa

Čak i ako perilica redovito pere naše posuđe, ne znači da svakim pranjem ispere i sama sebe. Upravo suprotno: što se češće koristi, to se ostaci hrane brže nakupljaju. Na tim ostacima uzgajate gljivice, bakterije i miomirise koje najčešće rješavate tako da jednostavno zatvorite vrata perilice. To je pogrešno!
Želite li smanjiti količinu bakterija, korisno je svakako prije stavljanja prljavog posuđa u perilicu papirom maksimalno ukloniti ostatke hrane, a nakon pranja i sušenja perilicu držati otvorenom sve do sljedećeg pranja – punite je prvljavim posuđem, ali ne zatvarajte vrata. Tako će se vaša perilica prozračivati i neće se zbog vlage u njoj “kuhati” razni mirisi.
U trgovini također potražite posebna sredstva za održavanje čistoće perilica za suđe pa dva puta mjesečno koristite to sredstvo i oslobodite je uljeza.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh