4 ideje koje vas vežu uz uredski stol

I zašto biste ih se trebali riješiti.

Učinit ću to… jednom”

Ovoga se ljeta financijski savjetnik iz Los Angelesa Scott Leonard sa suprugom i troje djece otisnuo na tri godine dugu plovidbu oko svijeta. Cijelo će to vrijeme nastaviti voditi svoju tvrtku u kojoj radi trinaest ljudi. A kao netko tko se bavi poslovnim planiranjem Leonard bi trebao dobro znati kako se pripremiti na takvu vrstu pustolovine. I, koji je bio njegov prvi korak? U svom je kalendaru označio datum isplovljavanja – prije devet godina. “Označiti dan polaska na kalendaru najveći je korak koji možete poduzeti”, kaže Leonard. “Nakon toga nije više pitanje hoćete li to učiniti, već kako.”

Određivanje datuma pomaže vam i da lakše podnesete žrtve koje morate podnijeti kako biste ispunili svoj san – poput štednje, ranijeg otplaćivanja dugova ili povratka u školske klupe. “Nije se lako odreći nečega sada u zamjenu za nešto što želite učiniti ‘jednom’”, objašnjava Leonard. “Ako je u pitanju nešto što ćete učiniti iduće godine, to je onda nešto sasvim drugo.”

Morao bih napustiti posao”

Pa naravno da ćete morati – prije ili poslije. No učinite li to prerano, mogli biste ostati bez kinte i identiteta. “Muškarci koji uspiju učiniti radikalnu promjenu u karijeri ostave si dovoljno vremena za planiranje dok još rade na starom poslu”, kaže Kerry Hannon, autorica knjige What’s Next? Follow Your Passion and Find Your Dream Job. U novom se poslu, pak, okušavaju volontirajući ili radeći na crno. Povezuju se s ljudima kako bi stvarali nove prilike. Uče u slobodno vrijeme. Ako znaju da će morati pristati na nižu plaću, na vrijeme počnu smanjivati dugove i ograničavati troškove. Sve se to, bez sumnje, može odraditi u slobodno vrijeme. “Ostavite li si dovoljno vremena, imat ćete priliku odraditi sve pripreme nužne za tranziciju”, kaže Kerry Hannon. “To je mudro planiranje.”

Moja će supruga poludjeti.”

Razuman ste čovjek. Ne biste ugrozili budućnost svoje obitelji ulupavanjem teško stečene ušteđevine u novi posao ili prelaskom na posao iz snova koji je slabije plaćen, zar ne? Zato divljate na poslu i skutrite se kada dođete doma. A što bi se dogodilo da jednostavno pitate suprugu što ona želi umjesto da to pretpostavljate? “Odgovor bi vas mogao iznenaditi”, kaže Nancy Whitney- Reiter, autorica knjige Now Is the Time to Do What You Love. “Mogli biste čuti i ‘Ponašaš se kao kreten kada takav pod stresom dođeš kući s posla. Zašto ne potražiš neki posao koji ćeš voljeti raditi?’ Ako je ne pitate, ostat ćete u zatvoru koji ste si sami izgradili.”

Što ako ne uspijem?”

Učinili ste to. Pobjegli ste iz korporativnih ralja pa postali crtač stripova, instruktor skijanja ili majstor pivar. Ali… lova je nikakva pa vam stari posao sad opet djeluje kao iz bajke. Kako će to izgledati ako se puzeći vratite na Zvijezdu smrti? “Ako dopustite da vas vodi strah, provest ćete ostatak života osvrćući se unatrag i razmišljajući o onome što je moglo biti”, kaže Nancy Whitney-Reiter. “Sve se u životu mijenja. Jedina stvar koja se ne mijenja jest to što svakoga jutra morate ustati i pogledati u ogledalu. Dopustite si krenuti za onim što doista želite – a ne ispunjavati tuđa očekivanja. Na kraju je to ono što vam može donijeti uspjeh.”

Komentari

▲ Povratak na vrh