Zašto je izbor tenisica ključan za trčanje i kako ih odabrati

Bez dobrih tenisica nema ni dobrog trčanja!

Koliko su tenisice doista važne za trčanje, doista nikad ne znate – dok ne počnete trčati. Tek kad vas dobri poznavatelji trčanja upute u sve ‘tajne’, shvatite koliko ste imali pogrešnih predodžbi i o trčanju i o odabiru opreme. No, krenimo redom…

Odlukom da počnete trčati, ili već imate zavidan broj kilometara u nogama, najvažnije je pronaći idealan par tenisica koje će vam omogućiti što lakše trčanje s minimalnom šansom za ozljedu. A tu je niz ključnih faktora. Vaša vas stopala nose kroz život i sigurni smo kako ih želite što više poštedjeti stresa i udaraca prilikom svakog skoka i doskoka. Zato one moraju biti udobne, stabilne i sa što boljom amortizacijom. Dobra tenisica, dakle, čuva zdravlje vaših zglobova, koljena i kralježnice.

Kakav oblik stopala imate?
Svaka osoba, pa tako i njezino stopalo, ima individualne značajke. A oblik stopala određuje način na koji gazite. Postoje tri načina gaženja: prvi ima oko 80% populacije, a to je klasično neutralno stopalo bez deformacija. Odmah iza njega je pronacija ili tzv. spušteno stopalo. Kod njega je karakteristično da je unutarnji svod stopala bliže podlozi, a kod takvih deformacija vrlo je važna korekcija u obliku anatomskog uloška ili tenisice napravljene za spušteno stopalo. U protivnom postoji mogućnost bolova unutarnjeg djela koljena. Treći način je supinacija, što je najrjeđi oblik, kada osoba gazi po vanjskom rubu stopala pa se najviše opterećuje vanjski dio koljena. Ako želite doznati na koji način gazite, otiđite do najbližeg ortopeda, koji vam može precizno odrediti način gaženja na podlogu skeniranjem stopala.

Koja je tenisica dobra za mene?
Sada kada ste uvidjeli da o odabiru tenisice ovisi vaše cjelokupno zdravlje, znate da na njezinu izboru ne smijete škrtariti, iako ni visoka cijena ne jamči da je taj model ‘stvoren’ baš za vas. Nadalje, svaki proizvođač ima specifičnu tehnologiju po kojoj se razlikuje od ostalih. Tako, primjerice, Saucony ima EVERUN pjenu pa je popularan među onima koji vole mekane i udobne tenisice.

Je li svaka tenisica dobra za sve podloge?
Tenisice se kategoriziraju i prema podlozi po kojoj se trči. Za asfaltne ili betonske podloge preporučuju se tenisice ravnih potplata i plitkih ripni. Takve cestovne tenisice mogu se bez ikakvih problema koristiti i na šljunčanim terenima i utabanim zemljanim. No, ako radije trčite po šumama i brdu, tada birajte tenisice koje imaju izraženiju ripnu na potplatu radi boljeg prianjanja na podlogu i smanjene mogućnosti prosklizavanja. To su takozvane trail tenisice.

Najbolje je da uz stručnu pomoć isprobate nekoliko modela i različitih proizvođača kako biste otkrili koje vam tenisice najviše odgovaraju. I ne zaboravite, svaka trkačka tenisica mora biti veća minimalno 5 mm od vaše standardne veličine, odnosno broj veća. Time ćete izbjeći da stopalo kod opterećenja natekne ili da dobijete neugodne žuljeve.

I savjet za kraj: najbolje vrijeme za kupnju tenisica je popodne ili navečer jer se stopala šire tijekom dana!

 

MH PREPORUKA

Najdulje trčanje s kartom prvog razreda!
Za one koji žude za vrhunskim užitkom i udobnošću zračnih jastuka, Saucony Triumph ISO5 najmekša je tenisica ovog renomiranog proizvođača do sada, koja vam pruža sve što trebate za duga trkačka ‘krstarenja’.
Novi Triumph ISO5 sada ima potpuno integriran Everun uložak cijelom dužinom tenisice i zbog toga daje ultimativno trkačko iskustvo. Redizajnirani Isofit sistem s više rastezljivosti dopušta vezanje ovisno o preferencijama svakog trkača. Naravno, u kombinaciji gornjišta od mesh materijala Triumph Iso daje i neponovljivu udobnost.

Tvrtka Saucony utemeljena je krajem 19. stoljeća, točnije 1898. godine, u Kutztownu, u američkoj Pennsylvaniji. Četiri mlada biznismena: William Donnoyer, Thomas Levan, Walter Snyder i Benjamin Reider udružila su se tada i osnovala tvrtku. Malo se koji sportski brand može pohvaliti takvom poviješću. Od početaka tvrtke trčanje joj je u krvi i tome je ostala vjerna do sada. Kako je početkom i sredinom 20. stoljeća trčanje postajalo sve popularnije, tako se i Saucony razvijao sukladno s tim. Iz dana u dan razvijali su tehnologije koje pomažu sportašima.

Tijekom godina cilj Sauconyja uvijek je bio opskrbiti trkače najboljim i najlakšim tehnologijama koje im omogućavaju nesmetano bavljenje sportom. Tri točkice u logu nisu samo umjetnički dizajn, one predstavljaju 3 goleme stijene u toku rijeke Saucony Creek.
Godine 1983. Rod Dixon pobijedio je na New York City Marathonu u Saucony tenisicama, tada Performance, a sada Lifestyle Originals. Od tada brand i tvrtka Saucony bilježe veliku popularnost i stalan rast prodaje.

Komentari

▲ Povratak na vrh