U kakvoj su vezi samoborske kremšnite i New York?

Naš kandidat za New York City maraton već je proučio rutu maratona 3. studenog, pa stoga nije pokleknuo čak ni pod vrućinom te 'ubitačnom' treningu zbog kojeg je dobio upalu mišića!

Još jedan tjedan dolazi svome kraju, a svakim danom NY je sve bliže. Ovaj tjedan je bio u znaku jakih treninga, nakon čega se veselim nešto lakšem ritmu sljedeći tjedan. Uz to je i vrućina, tipična za kolovoz, pa su svi treninzi bili malo teži.

No tješi me što će na maratonu biti nešto lakše nego je bilo na treninzima! Svakako me i ovaj tjeda (kao i sve prije) spašavao izotonični napitak Hidra ISO, što na biciklu, što na trčanju, pa više iz stana ni ne izlazim bez barem jedne boce!

Treninzi u Biotreningu sa Segijem prošli su tjedan bili vrlo zahtjevni, pa me od utorka do nedjelje držala – upala mišića! U utorak je, naime, Segi naglasak stavio navježbe gornjeg dijela nogu i na donji dio leđa. Iako su se činile tako jednostavne, nakon 3 kruga ponavljanja jedva sam mogao hodati. Zato smo drugi trening u tjednu odradili vježbe za gornji dio tijela pa je bilo nešto lakše. Bolje da je tako jer inače ne bi mogao trčati dužinu u petak.

Protekli je tjedan u Trčaoni, pak, bio posvećen velikoj dužini. Ponedjeljak je bio praznik pa nije bilo treninga (zato sam ga odradio u nedjelju ujutro u Splitu na Marjanu), a u srijedu smo imali 30 minuta laganog rastrčavanja, pa 10 minuta sa ubrzanjima po 1 minutu.
Petak je bio dan za 27 km! Dio budućih maratonaca trening je i prošli tjedan opet odradio oko 4:30 ujutro, a ja sam ipak odlučio trčati navečer. Možda je to bila i greška s obzirom da je ujutro svježe, a navečer vrućina i sparina dosta otežavaju trening. Zato sam prije, tijekom i nakon treninga popio 3 Hidre ISO i skoro 2 litre vode!!!

Istodobno, vrlo je bitno i u kakvim tenisicama trčiš, posebno velike dužine, a ja sam prezadovoljan svojim Saucony Trijumf ISO 5 tenisicama, koje imaju više EVERUN-a pod nogama nego ikad prije. Konstruirani jacquard, prozračni mrežasti gornji dio, u kombinaciji s ISOFIT tehnologijom,cijeli trening drže moja stopala hladnima, udobnima i ‘zaključanima’ tako da se ne bojim ozljeda i vrlo su udobne čak i na dugim treninzima.

Osim trčanja i teretane protekli sam tjedan dosta i biciklirao, na posao i s posla, kao i na treninge. U nedjelju sam s društvom odbiciklirao i  do Samobora na kremšnite pa nakon toga i do Zaprešića. Bio je to izvrstan jutarnji izlet stalno se pitam zašto češće ne odem tako po okolici Zagreba biciklom. Možda je ovo trenutak za započeti neku novu tradiciju? Sveukupno sam ovaj tjedan biciklirao 9 sati, odnosno 170 km, s čime sam vrlo zadovoljan.

Kako se približava trenutak maratona počeo sam malo detaljnije čitati o New Yorku, o trci, ruti kojom ide i svemu ostalom što mi dođe pod ruke, kao i gledati videa na Youtubeu sa starta prethodnih godina. Svim videima su zajednički prvi tonovi i riječi koji prate trkače.
“Start spreadin’ the news, I’m leavin’ today
I want to be a part of it
New York, New York
These vagabond shoes, are longing to stray
Right through the very heart of it
New York, New York…”
Svjetski poznata pjesma Franka Sinatre pravi su uvod u ovaj trkački spektakl. Frank Sinatra je jedan od simbola New Yorka. Drago mi je da sam početkom godine pročitao vrlo zanimljivu biografiju o njemu, autora Anthonyja Summersa, i svakako bi je preporučio svima koje zanima Sinatrin život. koji je zapravo bio daleko od ‘blještavog’ života’ jedne zvijezde.

Start New York City maratona 3. studenog jest na Staten Islandu te se preko Verrazano–Narrows mosta dolazi na Brooklyn, a potom se kreće u smjeru sjevera sve do Queensa. Iz Queensa se preko mosta Queensboro dolazi na Manhattan i dalje se nastavlja prvom avenijom na sjever sve do Bronxa gdje se stiže preko Willis Avenue mosta. Nakon kratke dionice u Bronxu povratak je preko Madison Avenue mosta te se dalje po Petoj aveniji nastavlja sve do Central Parka gdje je finish.
Iszvrsna mi je ideja kako su uspjeli povezati svih 5 okruga New Yorka u jednu predivnu trku! Plan mi je tijekom narednih nekoliko tjedana više istražiti o svakom okrugu te isplanirati obilazak najznačajnih atrakcija svakog od njih. Posebno me veseli Staten Island – jedini okrug kojeg do sad nisam posjetio!

 

Komentari

▲ Povratak na vrh