Psihičke krize: što kad se počnete pitati je li vam sve to trebalo?

'Taj osjećaj sreće kada trening završi teško se može opisati riječima, a tako su izgledali prošlotjedni treninzi snage nakon kojih je na strunjači ispod mene ostala jedva malo dublja lokva znoja', kaže naš kandidat za New York City maraton

Laganiji tjedan trčanja znači jači tjedan snage, a Segi je ovaj tjedan imao pakleni plan. Oba treninga su bila toliko intenzivna da sam jedva čekao kraj. Ne znam dožive li ostali ljudi koji treniraju ikad taj trenutak kada se pitaju što im je to sve trebalo, kada ih sve boli i ne znaju što napraviti, kada mrze sebe što su uopće počeli s  treningom, a i trenere koji ih “muče” pa onda dođu u fazu da im je sasvim svejedno i više ništa ne osjećaju, odnosno – sve ih toliko boli da više ni ne osjećaju pojedinu bol. No, svejedno nastavljaju s vježbom do kraja jer znaju da jedino tako mogu pomicati svoje granice, a i svjesni su da će kad-tad doći kraj. 

Taj osjećaj sreće kada trening završi teško se može opisati riječima, a tako su izgledali ovaj tjedan treninzi snage nakon kojih je na strunjači ispod mene ostala jedva malo dublja lokva znoja. Srećom je tu ekipa iz Biotreninga koja mi za tren pripremi proteinski napitak za oporavak mišića, a za nadoknadu tekućine sa sobom uvijek nosim izotonični napitak Hidra ISO.  

Nakon dugih kilometraža prošli tjedan uslijedio je još jedan tjedan odmora, barem što se tiče prijeđene kilometraže. Iako je u planu bio samo odmor, konverzacijski tempo i lagana dužina od 15 km, odlučio sam pokušati pratiti tempo A grupe s obzirom da me svi iz moje grupe uvjeravaju da bi trebao preći u tu bržu grupu. 

Kako sam treninge ovaj tjedan uglavnom odrađivao sam to je bila idealna prilika za isprobavanje. Mislim da su u pravu i da bi mogao pratit taj tempo na lakšim tjednima, a kako bi to izgledalo na težim treninzima još nisam siguran. Glavnu podršku pri svakom koraku daju mi tenisice Saucony Triumph ISO 5 – najudobnije i najlaganije tenisice na tržištu. Zahvaljujući udobnim zračnim jastucima i EVERUN uloškom cijelom dužinom tenisice, zaista je užitak trčati u njima čak i pri većim brzinama od onih na koje sam naviknuo. 

No, kako je pri većim brzinama veća mogućnost ozljede, istegnuća i uganuća za svaki slučaj sa sobom uvijek imam i ljekoviti naljepak Itami – jedini diklofenak naljepak na našem tržištu koji djeluje čak 12 sati – što je i više nego dovoljno da se istrči bilo koji trening ili maraton! (Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.)

Treninge sam ovaj tjedan odrađivao sam iz još jednog razloga. Htio sam se početi mentalno pripremati na uvjete koji me čekaju na trci. Do samog maratona je svega nekoliko velikih dužina i trebam vježbati to da sam održavam ciljani tempo u kontinuitetu sa laganim ubrzavanjem bliže kraju bez da me “vanjski” uvijeti ometu u tome.

Na dosadašnjim trkama atmosfera u startu znala me ponijeti, a nekad mi se to dogodi i s glazbom koju slušam i sl. To najčešće rezultira time da onda u prvom dijelu trke trčim puno brže od željenog tempa, primjerice 4:10, a onda u nekom trenutku više nemam snage da bi uopće trčao, pa hodam ili se spustim na skroz lagani tempo, npr. 7:00. Volio bi na stvarnoj trci postići tzv. ‘negativan split’ odnosno kranuti od starta nešto sporije, od ciljanog tempa od 6:00 te postepeno, tijekom utrke lagano ubrazavati do ciljanih 5.40, a onda pred sam finish ubrzati na 5:20.

Tako planiram vježbati i sve buduće dužine, a to je nemoguće bez pravog kvalitetnog sata koji mi prati svaki trening – Samsung Galaxy Watch Active

 

Komentari

▲ Povratak na vrh