Zašto treba biti zadovoljan i kad ne pomičeš vlastite granice?

Ljetne vrućine opasno prijete Men's Healthovom kandidatu za njujorški maraton u ispunjavanju planova treninga, no u čini se kako se on ipak dosjetio kako im se dovinuti i ipak dočekati spreman ispunjenje svog dugogodišnjeg sna o trčanju 42 km ulicama Velike jabuke!

Nakon istrčane dužine prošli je tjedan došao red za malo laganije treninge i oporavak. Cilj nam je bio održati formu bez dodatnih ‘pomicanja granica’ kako bi tijelo imalo priliku regenerirati se i pripremiti za izazove idućeg tjedna. 

Prema planu trčanja za maratonske grupe naglasak je prošli tjedan bio na lagano. Ponedjeljak sam ipak odradio trening s B grupom kluba Trčaona a to je značilo malo brži tempo od planiranog, odnosno 7,5 km – 1 km na 6:00 min/km, 1 km na 5:45 min/km, 1 km na 5:30 min/km, 1 km na 5:15 min/km, 1 km na 5:30 min/km, 1 km na 5:45 min/km, 1 km na 5:30 min/km, 500 m na 5:15 min/km rastrčavanje nakon. Ako vam se čini malo previše brojki u pravu ste, i ja ponekad imam taj dojam. Srećom sve treninge odrađujemo s trenerom koji pazi na sve te minute i kilometre kako bi mi mogli biti opušteni. Osim toga, duplo sam ‘osiguran’ jer sve rezultate i tempo istodobno pratim i na svom Samsung Galaxy Watch Active! 

Premda je za srijedu bio planiran lagani trening, odlučio sam ga odraditi ipak u utorak nakon treninga snage u Biotreningu. Otrčao sam 8,7 km u 45 minuta na tempu 5:09 što je doduše bilo malo brže od planiranog. Dužinu koju redovito trčim petkom, ‘odradio’ sam u četvrtak kako bi u petak u miru mogao otići na dugi vikend do Splita. U planu mi je bila kratka dužina od 13 km, ali kako sam trčao oko Jaruna, na kraju sam dva kruga ipak trčao 14,3 km na prosječnom tempu 5:07.

Temperatura je bila previsoka, a sparina i vrućina su me u potpunosti iscrpile do te mjere da sam odmah nakon treninga ispio čak dvije boce izotoničnog napitka Hidra ISO, samo da dođem sebi. Jedva sam dočekao kraj treninga, i doista se nadam kako će vremenski uvjeti biti puno bolji na sljedećoj dužini. 

Ako ste pomislili da sam se u Splitu samo sunčao i ljenčario, varate se – nema ljenčarenja kada znate da vas 3. studenog čeka 42 km ulicama Velike jabuke! Zato sam sa sobom ponio i kompletnu Saucony opremu za trčanje te odlučio ubaciti i četvrti lagani trening u Splitu, pa sa s prijateljem u nedjelju rano ujutro išao trenirati na Marjan. Trčali smo od sjevernih vrata do Instituta i nazad po trim stazi. Bilo je predivno sjetiti se ponovno te staze po kojoj sam zadnji put trčao jako davno. Posebno me ugodno iznenadilo vidjeti mnoštvo trkača rano ujutro na stazi.

No, nakon kratkog uživanja u rodnom gradu, mislima se polako okrećem prema idućem tjednu i planiranim treninzima od kojih bi vrhunac trebao biti dužinski trening od 27 km, ali se iskreno nadam da isti dan neće biti i vrhunac toplinskog vala. ;-)

Komentari

▲ Povratak na vrh