Trening “na minusu”? Sve je to u glavi!

Evo kako se zagrijati i što obući ako se odlučite za trening na otvorenom u ovo doba godine.

Uz trenutne temperature koje se vrte oko 0 stupnjeva Celzijusa treningu na otvorenom pristupam na drugačiji način.Najgore mi pada što u ovo doba godine danjeg svjetla više nema praktički već u 16 sati.  Imajući to na umu, sve pokušavam prilagoditi tome da uhvatim dan, da ne moram trenirati po mraku.

Priznajem, teško je trenirati na otvorenom zbog silne hladnoće. Ipak, imam trik koji mi pomaže – prije treninga napravim dobar kardio (trčanje ili +bicikl) do parka u kojem treniram.

Nakon uvodnog dijela nema puno razgibavanja i čekanja nego se odmah bacam na posao, kratki supersetovi u kojim radim otprilike 3 vježbe jednu iza druge, s kratkim stankama između serija. Radim što više vježbe za noge jer su one najveći potrošač, pa me i najbolje zagriju.

Ako mislite trenirati na otvorenom, obucite se slojevito, ne jednu veliku jaknu, već uske majice i tajice, kratke rukave, duge, majice s kapuljačom… Kada ste gotovi s kardiom, najbolje je skinuti barem jedan sloj odjeće.

Neću vam lagati, hladnoću loše podnosim ali pokušavam to popraviti. S druge strane, zadnjih par godina nisam bio bolestan, ni govora o prehladi, gripi, a kamoli upali pluća. Žao mi je što jako rijetko vidim nekog da trenira vani, a znam da to nije zbog zime, jer vidim jako puno ljudi subotom navečer da idu van u klubove i čekaju po toj hladnoći u redu.

Malo je gadno kada se uhvatim za ledenu šipku, a ruke mi se skoro zalijepe i žuljevi me bole više nego inače, ali to je moja strast, ono što volim, ono što mi puni baterije i od čega se osjećam dobro. Povrh svega, sve to pribrajam onom čeličenju koje mi treba da budem bolji od drugih, još više, da budem bolji od samog sebe.


Petar Bruno Basić je osobni trener s diplomom s Fitnes Učilišta. Vlasnik je fitness studija Powerhouse. Ranije se bavio atletikom i osvojio naslov prvaka Hrvatske u utrkama na 3000 m, 5000 m, 3000 m sa zaprekama i u štafeti 4×400 m. Osim toga je i višestruki prvak Hrvatske u street workoutu i pole danceu, a nedavno je postao i pobjednik Supertalenta.

Preporučujemo

Komentari

▲ Povratak na vrh