Razlozi zbog kojih ne dobivate na masi 

Osim dobro posloženog treninga, za rast mišićne mase morate zadovoljiti još niz kriterija – sam trening nije dovoljan! Osobni trener i Men's Healthov kolumnist Marko Lončar otkriva koji su najčešći razlozi zbog kojih vježbači ne dobivaju na masi

1/ Ne jedete dovoljno
Rast i dobivanje mišićne mase zahtijeva unos hranjivih tvari kojima se omogućuje rast i napredak mišića. Dok god ne jedete dovoljno i adekvatno, ne možete izgraditi mišiće. Možete jako trenirati, ali bez određenoga kalorijskog unosa neće biti povećanja mišićne mase, koje je u ovom slučaju krajnji cilj.

2/ Ne unosite dovoljno bjelančevina
Za sportaše i osobe koje se žele baviti bodybuildingom te žele izgraditi mišiće, preporučuje se oko 2 grama bjelančevina po kilogramu tjelesne težine. (Muškarac od 80 kg mora unijeti tijekom dana 160 g bjelančevina.)

3/ Ne trenirate dovoljno intenzivno
Želite veću mišićnu masu, ali treninzi nisu dovoljno intenzivni. Morate biti svjesni kako nije dovoljno samo uzeti uteg i odraditi određen broj ponavljanja. Velik intenzitet treninga podrazumijeva da morate trenirati do otkaza, tj. do onog trenutka kada ne možete izvesti nijedno ponavljanje. Zapamtite: više nije nužno i bolje, posebno u ovom slučaju.

4/ Ne trenirate dovoljno za izgradnju mišića
Potrebno je stalno dodavati težinu kako bi mišić bio u situaciju da se prilagodi toj novoj težini i teretu te tako ostvariti napredak.
Postoje mnoge teorije o tome koliko je dovoljno i potrebno izvesti ponavljanja da bi se izgradili snažni mišići. Po meni je najbolje za hipertrofiju raditi 4 serije od 8 do 12 ponavljanja sa sporim negativom.

5/ Ne odmarate se i ne spavate dovoljno
Ljudski hormon rasta (HGH) jedan je od glavnih hormona koji je odgovoran za izgradnju i promicanje rasta mišića. Razina tog hormona najviša je upravo kada spavamo. S druge strane imamo kortizol, katabolički hormon, koji razgrađuje mišićno tkivo. Kortizol je direktno povezan sa stresom, koji povećava razinu kortizola, a glavni je uzrok stresa nedovoljno mirovanje (odmor) i nedostatak sna.

6/ Nestabilnost
Dok god ne možete uskladiti svoj program prehrane, treninga te odmora, nećete ostvariti željeni cilj, a to je izgradnja mišićne mase.

7/ Previše kardija
Za ostvarivanje vašeg cilja primarni je alat trening s utezima. Slobodno ubacite povremeno i kardiotrening u svoj program, ali ne pretjerujte.

8/ Suplemente ne konzumirate pravilno
Morate biti svjesni da su suplementi samo dodaci prehrani te oni sami nisu dovoljni za postizanje rezultata. Njihova konzumacija treba biti usklađena s programom prehrane, treningom i odmorom.

 

Masa za sve (osobito za mršave)

Komentari

▲ Povratak na vrh