Otežajte izvedbu vježbi i pritom učinite trening zabavnijim

Donosimo savjete kako jednostavnom nadogradnjom možete poboljšati izvedbu omiljenih vježbi.

Bodyweight vježbe same po sebi su zanimljive, a tek sada ćete vidjeti koliko. Kao netko tko se dugo bavi vježbanjem s težinom svoga tijela, želim s vama podijeliti neke savjete kako da poboljšate svoj trening i izvedbu nekih vježbi.

U početnoj fazi vježbanja krenete s jednostavnim vježbama i malim brojevima ponavljanja. Postavite neki cilj, kao na primjer, “želim napraviti 100 sklekova u komadu“ ili „želim napraviti 5 muscle-upova sa savršenom formom“. Nema smisla trenirati „glupo“. Općenito, za sve u životu vam treba neki plan, pa tako i za vježbanje i za sve vaše vježbačke ciljeve.

Pokušajte neke od ovih savjeta primijeniti na svom sljedećem treningu. Kod vježbi za ravnotežu ili nekim izdržajima, ne trebate se mučiti i trošiti previše vremena na izvođenje istih. Nadalje, prilikom izvođenja svima nam dragog planka dodirujemo pod s dvije podlaktice i nožnim prstima, odnosno ukupno 4 točke dodiruju pod. Probajte podignuti s poda lijevu ruku i desnu nogu. Izvedba će postati puno teža, a i puno više mišića ćemo uključiti. Sljedeća stvar za stvarno napredne, pokušajte još samo zatvoriti oči. Isti tren će početi ljuljanje i u tom trenu cijeli trbušni zid će se mučiti da vas održi u planku.

Što se tiče sklekova, kada dosegnete neki veći broj, postat će vam dosadno raditi ih na isti način. Tada većina stavlja opterećenje na sebe, čime otežava izvedbu. Kako sam pobornik vježbanja s težinom tijela, umjesto opterećenja, podijelim sklekove u nekoliko različitih serija, pa u prvoj radim veći broj sklekova s velikom brzinom (više od 10 komada u 10 sekundi), u drugoj seriji radim mali broj sklekova vrlo sporo (preko 10 sekundi po jednom skleku), a treća serija se sastoji od varijacija – eksplozivnih sklekova ili sklekova na jednoj ruci.

Svaka bodyweight vježba ima svoju lakšu i težu varijantu. Ako želite otežati vježbu, ne morate nužno stavljati uteg na noge ili leđa, već jednostavno možemo smanjiti broj dodirnih točaka, povećati polugu, pokušati vježbu odraditi jednom rukom ili nogom, usporiti je ili raditi s izdržajem u srednjoj ili završnoj fazi.

Ako vas zanima kako napraviti neku težu varijantu sklekova, zgibova, raznih izdržaja ili bilo koje druge vježbe s težinom vlastitog tijela, slobodno se javite. Naravno, isto vrijedi i za izvedbu neke lakše vježbe. Budite slobodni na treningu i zabavite se dok radite nešto novo!


Petar Bruno Basić je osobni trener s diplomom s Fitnes Učilišta. Vlasnik je fitness studija Powerhouse. Ranije se bavio atletikom i osvojio naslov prvaka Hrvatske u utrkama na 3000 m, 5000 m, 3000 m sa zaprekama i u štafeti 4×400 m. Osim toga je i višestruki prvak Hrvatske u street workoutu i pole danceu, a nedavno je postao i pobjednik Supertalenta. 

Komentari

▲ Povratak na vrh