Opseg struka pokazatelj rizika od karcinoma debelog crijeva

Ako niste znali, svako povećanje opsega struka za 2,5 cm povećava rizik od karcinoma debelog crijeva za 3 posto, čak i ako su vam svi ostali dijelovi tijela vitki.

Zadovoljni ste svojom tjelesnom težinom, vaš je indeks tjelesne mase (ITM) u idealnim granicama i mislite da vas to sve štiti od karcinoma? Znate li da, prema najnovijim istraživanjima, svako povećanje opsega struka za 2,5 cm povećava rizik od karcinoma debelog crijeva za 3 posto, čak i ako su vam svi ostali dijelovi tijela vitki?

Istraživanje znanstvenika s Imperial Collegea iz Londona i sveučilišta Leeds još je jednom dokazalo povezanost masnoće u tijelu i karcinoma debeloga crijeva. Ali to istraživanje posebno je zbog toga što je pokazalo da je za prevenciju karcinoma debelog crijeva najvažnije to kako je raspoređena dodatna masnoća. Ukratko, suvišna masnoća smještena u području trbuha znači povišen rizik za karcinom debeloga crijeva. Nakon tog istraživanja može se zaključiti kako su prestanak pušenja, održavanje zdravog opsega struka i zdrave tjelesne težine najjednostavnija i najučinkovitija prevencija karcinoma.

Ako mislite da ste do određene dobi zaštićeni od karcinoma debelog crijeva jer se nacionalna provjera toga tipa karcinoma poduzima kod osoba nakon 50. godine, nažalost, griješite. U posljednja dva desetljeća među mladima u dvadesetim i tridesetim godinama učestala je pojava karcinoma debelog crijeva (čak 17 posto!). Zaključili su to znanstvenici s University of California Los Angeles (UCLA), a još je veći problem u tome što se kod mlađih otkriva teži oblik karcinoma debelog crijeva i u poodmaklom stadiju. Koga za to kriviti? Naravno, današnji način života s mnogo sjedenja i brze, masne, moderne hrane, uz manji unos biljnih vlakana koji se metaboliziraju u debelom crijevu i tako tjeraju van potencijalne kancerogene.

Evo što još uzrokuje karcinom debelog crijeva:

– Dijabetes – osobe oboljele od dijabetesa imaju čak 40 posto više izglede za razvijanje karcinoma debelog crijeva
– Chronova bolest i ulcerozni kolitis
– Manjak tjelesne aktivnosti
– Nasljedna sklonost – smatra se da oko 25 posto karcinoma debelog crijeva ima neki nasljedni uzrok
– Adenomatozni polipi – karcinom debelog crijeva razvija se upravo iz te vrste polipa te osobe sklone polipima imaju veće šanse da razviju tu vrstu karcinoma
– Čest zatvor
– Pušenje
– Pretjeran unos crvenog mesa i mesnih prerađevina
– Pretjeran unos pečenog mesa s roštilja na ugljen
– Okoliš – iako se sa sigurnošću ne zna uzrok nastanka karcinoma, činjenica je da je karcinom debelog crijeva češći u razvijenim industrijskim zonama
– Prevelik unos alkohola
– Stres

Niste ljubitelj tamne čokolade? Postanite! Na Sveučilištu u Barceloni dokazano je da bi upravo antioksidansi iz tamne čokolade mogli pridonijeti usporavanju rasta karcinogenih stanica kod karcinoma debelog crijeva.

Vježbate ali ne znate koje su vježbe preventivne kod karcinoma debelog crijeva? Birajte aerobične vježbe, jer istraživanja potvrđuju da 40 minuta dnevno aerobne vježbe, poput vožnje bicikla i trčanja, izrazito štiti od toga tipa karcinoma. Prema britanskim znanstvenicima, upravo energična tjelovježba pokreće crijeva i ne dopušta potencijalnom kancerogenu da se duže zadrži u tijelu.

I, naravno, u svoju prehranu uvrstite namirnice s moje top-liste namirnica protiv raka o kojima više idući put.

Komentari

▲ Povratak na vrh