Zašto ne biste trebali uzimati lijekove protiv bolova prije treninga

Zapamtite ovo kada se idući put zaputite u teretanu s upalom mišića.

Kada redovito trenirate, osuđeni ste na bolove i normalno je da ih se želite riješiti. Na kraju krajeva, ako vas nešto boli prije odlaska u teretanu, nema šanse da će vaša izvedba biti dobra, zar ne?

Iako ste u iskušenju prije treninga popiti tabletu (ili dvije) protiv bolova, to baš i nije najbolja ideja, kaže dr. Kristin Speaker, istraživačica i fiziologica u Anschutz Health and Wellness Centeru u Coloradu.

“Analgetici utječu na čitavo tijelo, ne samo na bolna područja. To znači da će potisnuti sposobnost tijela da reagira i oporavi se nakon treninga.“

Tijelo pod utjecajem ibuprofena

Kada osjećate bolove ili osjetljivost, tkiva u tijelu proizvode grupe lipidnih spojeva po imenu prostaglandini.

Oni putem krvi dolaze do mozga i djeluju poput signala koji uzrokuje oteknuće tkiva (upalu) i vrućicu. Prostaglandine reguliraju COX enzimi.

Kada popijete nesteroidni protuupalni lijek, poput Neofena/ibuprofena ili Nalgesina/naproksena, blokirate dva tipa COX enzima koji su odgovorni za proizvodnju prostaglandina, što zapravo smanjuje upalu i vrućicu, kaže Speaker.

COX enzimi također igraju ključnu ulogu u zaštiti želuca i probavnog sustava. Kada blokirate te enzime, ugrožavate svoj želudac.

Studija iz 2012. godine otkrila je da ibuprofen može iziritirati tanko crijevo i uzrokovati disfunkciju želučane sluznice kod inače potpuno zdravih sportaša.

Osim toga, nedavna studija promatrala je učinak ibuprofena na sportsku izvedbu tijekom upale mišića.

Istraživači su za potrebe studije doveli 20 zdravih trkača u laboratorij, 48 sati prije treninga i 48 sati nakon treninga koji je uzrokovao upalu mišića. Kada su osjetili jake bolove, polovini sudionika dano je 1,2 grama ibuprofena, a ostali su popili placebo.

Otkrili su da ibuprofen nije smanjio učinak bolnih mišića na izvedbu – što znači da ispitanici nisu bili sposobni za bolju izvedbu bez obzira na tabletu protiv bolova. Lijekovi nisu smanjili negativne učinke koje povezujemo s upalom mišića – sporiju izvedbu i smanjen broj mogućih ponavljanja.

Iako ibuprofen smanjuje upalu, bolje ga je popiti nakon treninga, ne prije.

Zašto paracetamol (acetaminophen) nije ništa bolji?

Uzimanje tablete na bazi paracetamola prije treninga može smanjiti sposobnost organizma da regulira tjelesnu temperaturu, kaže Speaker.

Dok vježbate, tijelo troši više energije i tjelesna temperatura se povećava – što je potpuno normalno.

Ali zbog “inhibitornog učinka na sistem za regulaciju temperature u mozgu, Panadol može poremetiti sposobnost tijela da pravilno regulira temperaturu“, kaže Speaker.

Kada se to dogodi, može doći do problema sa štitnjačom.

Osim toga, paracetamol vam neće pomoći smanjiti bolove u mišićima uzrokovane upalom.

“Panadol nema sposobnost blokirati COX enzime, već djeluje na središnji živčani sustav. Zbog toga je odličan za snižavanje temperature. Nema snažno protuuplano djelovanje, stoga ne djeluje dobro na upalu mišića i bolove, ali je odličan protiv glavobolje i vrućice.“

Zaključak

Ako vas toliko boli da bez razmišljanja uzimate tabletu, razmislite je li pametno da vježbate, kaže Speaker.

“Bol povezana s vrućicom i bolovima često se pojavljuje s razlogom i ne biste je trebali ometati. Vrućica pomaže uništiti patogene, a bol je namijenjena da vas podsjeti kako morate odmarati, a ne trenirati. Ignoriranje ovih stvari može biti štetno za zdravlje“, kaže Speaker.

Ako vas boli u toj mjeri da ne možete niti zamisliti da ne popijete tabletu, uzmite si dan odmora – vaše tijelo to zaslužuje.

Komentari

▲ Povratak na vrh