Zašto biste trebali raditi kraće i lakše korake dok trčite na pokretnoj traci

Mali koraci mogli bi biti ključ za snažnije i brže trčanje duži period vremena.

Idući put kada se popnete na pokretnu traku, obratite pažnju na korake. Možete li čuti kako su teški? Sada su vam koraci vjerojatno predugački i ima ih premalo, kaže sportski fizijatar Adam St. Pierre. To može uzrokovati jake udarce u pete zbog kojih može doći do fraktura, bolova u koljenima ili istegnuća mišića.

Trkači koji su skratili korake za 5 do 10 posto imali su manje istegnuća na uobičajenim mjestima, kao što je koljeno, tvrde znanstvenici iz Iowe. Kraći i brži koraci su skladniji što smanjuje bolove na tim osjetljivim područjima.

Bonus: Mali koraci su i efikasniji, stoga možete trčati jače i brže duži period vremena – bez obzira na to trčite li na pokretnoj traci, cesti ili stazi.

Naučite kako biti lakši na nogama. Aplikacija poput Run Tempo ili RunningCadance može vam pomoći u brojanju koraka. Ciljajte na najmanje 160 koraka u minuti. Zatim, ubrzajte ritam za 5 posto i prilagodite korake novom tempu.

Nakon nekoliko minuta, vratite se na početni ritam i primijetiti ćete koliko je osjećaj drukčiji. „Trčanje bržim ritmom trebalo bi djelovati lakše i tečnije“, kaže St. Pierre.

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh