Veslački ergometar by Mario Vekić: Kardio na najjače!

Veslački je ergometar čudesna sprava: sve što trebate znati o odnosu svog tijela i psihe pokazat će vam trening na veslačkom simulatoru. Slabosti, izdržljivost, borbenost, upornost, znanje, iskustvo, motiviranost – baš sve

Pokazat će vam u kakvoj ste formi: radi, vrti ergometar, malo-pomalo napreduj. Svaki zaveslaj govori “Nastavi”, a napor vam kaže “Stani, ionako nitko ne vidi”. Veslački je ergometar poput Heraklova raskrižja: ići lakšim putem ili stisnuti zube, prijeći preko praga boli i slabosti, i nastaviti dalje.

Jer nije važno tko vidi jeste li “izvukli” trening ili niste – VI uvijek vidite! Sve je drugo laganje sebe. Jedino je važno pobijediti sebe i dokazati se sebi.

Veslački je ergometar najkompleksnija kardiosprava jer aktivira mišiće u sve tri ravnine (sagitalna, frontalna i transverzalna) prilikom vježbanja. Jedan je engleski novinar rekao da veslač mora biti jak kao dizač utega, eksplozivan kao sprinter, izdržljiv kao maratonac, imati pluća alpinista, koncentraciju šahovskog velemajstora i – lavlje srce.

Veslanje ima pozitivne učinke na opće zdravstveno stanje, mišićni sustav i motoričke sposobnosti jer povećava aerobni kapacitet i aktivira čak 87% mišića u tijelu (što se postiže na malo kojoj aerobnoj spravi). Karakterizira ga velika potrošnja energije po jedinici vremena: topi od 600 do 1000 kalorija u 60 minuta. Zglobovi pri veslanju ne trpe udarce, a važno je napomenuti da nas veslanje jača i mentalno.

 

Početničke pogreške pri zaveslaju

1/ U kretanju prema naprijed krećemo nogama i sjedalom prije nego što smo prebacili ruke preko koljena i pripremili tijelo, što je nepravilno. Pravilan je pokret leđa-noge i pustimo da nas šake vuku prema zahvatu (drive faza).

2/ Dizanje leđa u zahvatu prije nogu nije pravilan pokret – pravilan je slijed noge-leđa-ruke.

 

Set up prije početka uporabe
Prije same uporabe ergometra moramo paziti da pravilno namjestimo visinu tenisica, gurnemo prste stopala kroz vezice, potisnemo petu u držač, ne stegnemo vezice prejako (da ne zaustavimo cirkulaciju). Nemamo svi jednaku dužinu stopala i nismo svi jednako građeni, stoga je odabir visine položaja bitan čimbenik jer se prilikom ulaska u sam zahvat moramo osjećati ugodno.

Drag factor je otpor koji će nam pružati ergometar prilikom potezanja zaveslaja. Jako je važno namjestiti drag factor da se izbjegnu ozljede leđa. (Svi misle ako stave na broj 10 sa strane na bubnju, da su pravilno podesili otpor i da su jači – pogrešno!) Ispravnim podešavanjem želimo pravilniji, sigurniji i efikasniji zaveslaj. Nakon što namjestimo otpor u postavkama na displeju (menu/more options/display drag factor), napravimo nekoliko zaveslaja i pojavit će nam se broj – tada pomaknemo ručkicu na bubnju gore ili dolje kako bismo dobili željeni otpor. Pravilan odabir drag factora je 125 do 130 za muškarce i 118 do 123 za žene.

 

Vježbe za efikasniji zaveslaj

 

1/ Stanka u kraju
Napravimo puni zaveslaj i stanemo u kraju 2 sekunde, provjerimo položaj (držak nam mora doći do tijela, ispod prsne kosti, ramena opuštena) i tako veslamo 30 sekundi. Nakon toga povezano veslamo 1:30 min/s normalno puni zaveslaj, ponovimo 5 puta.

2/ Stanka na ispružene ruke
Napravimo puni zaveslaj do kraja i svaki put stanemo kad ispružimo ruke 2 sekunde i provjerimo položaj (ruke i noge moraju biti ispružene, sjedimo uspravno). Tako veslamo 30 sekundi, pa nakon toga povezano veslamo 1:30 min/s puni zaveslaj.

3/ Stanka u pretklonu
Napravimo puni zaveslaj, prođemo kroz stanku 1 i 2 povezano , prebacimo se u kuku (da nam ramena budu malo ispred kuka, a ruke preko koljena), stanemo 2 sekunde, provjerimo poziciju, opustimo se i idemo po novi zaveslaj. Tako ponavljamo 30 sekundi, nakon toga veslamo puni dugi zaveslaj 1:30 min/s.
Pazimo da se ne zalijećemo naprijed po novi zaveslaj, opuštamo se prema naprijed i spremamo se odlučno, bez oklijevanja, po novi zaveslaj.

Komentari

▲ Povratak na vrh