Upoznajte 16-godišnjaka koji može dignuti 180 kilograma

Zovu ga Lebron James dizanja utega, a do Olimpijskih igara 2020. godine njegovo bi ime moglo biti poznato jednako kao i Lebronovo.

Ovisno o tome koga pitate, 16-godišnji C. J. Cummings je ili Michael Jordan ili LeBron James dizanja utega. Bez pritiska, zar ne? Ovaj srednjoškolac pokušava ignorirati usporedbe: ”To je velika čast ali ne razmišljam toliko o tome“, kaže.

Ipak, očito je zašto je do te usporedbe došlo.

Prošle godine – kada je imao tek 15 godina – Cummings je podignuo 175 kilograma i srušio nacionalni rekord u njegovoj kategoriji do 68 kilograma.

I to u sportu u kojem većina muškaraca svoj vrhunac doživljava u kasnim 20-ima ili ranim 30-ima, kaže Dean Somerset, sportski fiziolog iz Edmontona u Kanadi.

“Ovo je kao da je srednjoškolac NBA igrač s najviše pogodaka u utakmici.“

Ovog lipnja, Cummings je nadmašio zadnji rekord i podigao 180 kilograma, te tako postavio novi svjetski rekord u svojoj klasi.

Time je postao prvi američki dizač utega koji je postavio svjetski rekord u gotovo 50 godina.

Kako to da je toliko snažan? Riječ je o kombinaciji genetskih predispozicija i vježbe, kaže Somerset.

”Kako bi bili snažan dizač, morate imati snažan živčani sustav koji može poslati snažan i čvrst impuls mišićima da se stisnu.“

”Morate imati i brzinu da u djeliću sekunde uspijete stati ispod utega i primiti ga u pravilnoj poziciji kako vas ne bi zgnječio ili ispao iz ravnoteže. Za to je potrebno mnogo vježbe i fokusa na tehniku.“

Također, pomoglo je i to što se dizanjem počeo baviti s 10 godina. Na svoje prvo natjecanje došao je tek šest tjedana nakon prvog odlaska u teretanu gdje je jednog ljeta kada mu je bilo dosadno došao zajedno sa starijom sestrom.

Prvi nacionalni rekord postavio je s 13 godina. Sada je vlasnik 30 rekorda.

“Mlada djeca lakše savladaju nove vještine, bilo da je riječ o pokretu, jeziku ili bilo čemu drugome. Njihov mozak je otvoreniji za nove stvari“, kaže Somerset.

Cummings još ima nekoliko godina za rast – doslovno – ali Somerset kaže da nema razloga zašto ne bi nastavio dominirati natjecanjima i kada bude stariji.

”Lako će ostati zdrav ako njegovi treninzi napreduju učinkovito i ako se fokusira na razvoj tehnike i uglađivanje, jednako kao i na oporavak i brigu za zdravlje. Prehrana će s godinama postati važna kako bi zadržao snagu i oporavio se od brutalnih treninga“, kaže Somerset.

Ove godine, Cummings je gledao Olimpijske igre kod kuće. Ukupna podignuta težina na juniorskom Svjetskom prvenstvu, gdje je postavio zadnji rekord, nadmašila je neke atletičare koji su se natjecali u Riju – ali ne bi bila dovoljna za medalju.

Bacio je oko na Tokio 2020.godine. Postoje nagađanja da će uz par godina više i dodatno iskustvo, napokon prekinuti sušno američko razdoblje od 32 godine bez osvojene medalje u muškom dizanju utega.

To je veliki teret na ramenima jednog 16-godišnjaka, ali Cummings djeluje prilično opušteno.

“Ja treniram dan po dan kako bih postao bolji“, kaže.

U međuvremenu završava srednju školu u Beaufortu i kreće u potragu za fakultetom – baš kao i svaki tinejdžer – i diže utege svaki dan po dva sata nakon škole.

Preporučujemo

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh