Squash – ubojica stresa i kalorija

Vani je hladno, tmurno, kišovito i bilo bi lijepo početi s malo rekreacije. Zato ne razmišljajte, nego se pokrenite i dođite na squash

Squash se razvio u engleskim zatvorima, a postao je popularan i u školama. Prvi je teren za squash sagrađen 1864. u engleskoj školi Harrow, a igra je nazvana “squash” prema zvuku koji proizvodi loptica kada se odbija od zida.

Squash je izuzetno dinamičan sport koji zahtijeva dobru fizičku spremu i zavidnu kondiciju ako se njime bavite profesionalno. Ali ako ste tek početnik, postoji rješenje jer izbor loptice kojom se igra ovisi o kvaliteti igrača. Ona s crvenom točkom je za početnike, s plavom za naprednije početnike, sa žutom za rekreativce, a lopticom s dvije žute točke igraju profesionalci. Razlika između loptica bazira se na tome koliko loptica odskače od zida, pa tako loptica za početnike odskače najviše i zahtijeva najmanju snagu udarca, a ona za profesionalce odskače najmanje i zahtijeva moćan udarac izveden pod određenim kutom.

Prije svake igre loptice se zagrijavaju udaranjem u pod ili zid jer porastom temperature stječu adekvatna svojstva elastičnosti za igru. Kako je loptica stalno u igri, squash je odličan za sagorijevanje suvišnih naslaga masnoća, a ujedno se razvija i motorika, preciznost i koncentracija. Squash je jedini sport koji se igra reketom, a da je protivnik uz vas, a ne na suprotnoj strani. Ako vaš partner zakaže i ne dođe na partiju squasha, squash možete igrati i sami protiv zida.

Squash je sport pametnih

Kažu da za squash morate imati izdržljivost maratonca i eksplozivnost sprintera. No čak i da ste nekim čudom kombinacija Carla Lewisa i Abebea Bikile, ne pobjeđuje uvijek tjelesno snažniji, nego onaj koji brže razmišlja. U meču je potrebno nadmudriti protivnika. Tijekom igre najbolje je stajati u centru terena, na tzv. točki T jer tako najlakše dolazite do svakoga kuta na terenu.

Poznato sveučilište Harvard izabralo je squash kao jedan od važnijih sveučilišnih sportova zbog toga što drže kako je najbolja kombinacija treninga snage, izdržljivosti i mentalnih sposobnosti, a to je ono što se danas u poslovnom svijetu očekuje od vrhunskih managera i vodećih ljudi u tvrtkama.

U prosječnom squash meču pretrči se 5 kilometara, u sat vremena igre prosječna potrošnja kalorija penje se na vrtoglavih 850, što je više nego dvostruko više od 411 potrošenih kalorija u sat vremena tenisa. Prosječna potrošnja kalorija u trčanju je oko 680 kcal.

Squash razvija i reflekse, koji su nerijetko presudni zbog dinamike igre i čestih promjena smjera, no uči igrača i brzo razmišljati. Nije sve u trčanju i nabijanju, dapače presudni su taktika i strategija igre, koje se mijenjaju sukladno protivnikovim prednostima i manama.

Oprema

Oprema za ovaj sport vrlo je jednostavna i nije nedostupna. Za squash su vam potrebni kratke hlače, majica i indoor tenisice, a reket i lopticu za prvu ruku možete unajmiti. U slučaju da se odlučite kupiti reket, koštat će vas od 200 do 1000 kuna. Cijena loptice kreće se oko 30 kuna. Reket vam može trajati godinama, a loptica mjesecima.

Pravila squasha

Squash uglavnom igraju dva igrača s propisanim reketima i lopticom, a igra u parovima je rijetkost. Terenu izgrađen u skladu s pravilima Svjetske squash organizacije (WSF) mora biti dužine 9,75 m, širine 6,4 m i visine 5,64 m. Da biste si dočarali navedeno, zamislite stan od 63 četvorna metra. Squash se igra na 2 ili 3 dobivena seta, s time da se poen osvaja prilikom svakog servisa. U lipnju 2008. godine usvojen je jedinstven sustav bodovanja, stoga se meč osvaja s 3 dobivena seta, od kojih svaki sadrži 11 bodova. U slučaju rezultata 10-10 igra se na dva poena razlike. Na početku meča vrtnjom reketa određuje se koji će igrač prvi servirati i tada počinje izmjena udaraca (rally). Nakon svake izmjene igrač koji je osvojio bod dobiva sljedeći servis, s time da servira sa suprotne strane od prošlog servisa. Igrač koji osvoji izmjenu započetu servisom drugog igrača osvaja servis i bira s koje će strane servirati.

Ispravan servis izvodi se tako da igrač barem jednom nogom stoji unutar servisnog polja (service box), pritom ne dodirujući liniju servisnog polja i ne podižući stopalo prije udarca. Prilikom servisa loptica mora direktno pogoditi prednji zid u polje između servisne linije (service line) i aut linije (out line). Ako primatelj servisa ne presretne lopticu i vrati je volejem, ona mora pasti u zadnju četvrtinu terena, nasuprot strani terena na kojoj je servisno polje s koje je loptica servirana. Loptica smije pasti na pod samo jedanput, a prilikom vraćanja mora u jednom trenutku dodirnuti prednji zid (bez obzira na to dodiruje li prije ili poslije bočne zidove), s time da ne dodiruje donji dio prednjeg zida obložen limom (tin), plafon ili aut linije. Ako protivnik zasmeta igraču na putu do loptice, ako se igrač boji udariti lopticu jer bi moglo doći do kontakta s protivnikom ili ako igrač pogodi protivnika lopticom koja preko bočnog zida ide prema bočnom zidu, dosuđuje se LET (poen se ponavlja).

Komentari

▲ Povratak na vrh