Rock’n’Roller: genijalni rekvizit koji morate (više) koristiti

Foam roller, pjenasti valjak ili jednostavno roler. Vjerojatno ste do sada vidjeli u teretani, u dvoranama, u časopisima ili reklamama velike valjke različitih boja i veličina. Niste znali o čemu je riječ? Riječ je sjajnom rekvizitu koji će vam biti od velike pomoći

Roler je izuzetno cijenjena stvar kod kineziologa, fizioterapeuta i fitness trenera. Foam roller služi za opuštanje (inhibiciju) mišićnog tkiva te fascija mišića.

Taj način istezanja koristi pojam autogene inhibicije, čime se poboljšava rastezljivost mekih tkiva. Mišić koji je fiziološki istegnut do prihvatljive granice uglavnom je zdrav mišić i spreman je na rad čak i u teškim uvjetima (čitaj: treninzima).

Što označava fiziološki istegnut mišić? Svaki mišić mora biti dovoljno istegnut kako bi bez teškoća obavio određen pokret ili vježbu. Prije izvedbe bilo kojeg oblika treninga dobro je mišić pripremiti za rad, a pjenasti je valjak odlična stvar da dovedemo tijelo u stanje pripravnosti. Valjkom možemo djelovati lokalno na određen dio tijela, što omogućuje brže i bolje zagrijavanje određenog segmenta.

Ukratko, pjenasti valjak služi za opuštanje muskulature, samomasažu, smanjenje kroničnih bolova u leđnoj muskulaturi, povećanje pokretljivosti, istezanje napete muskulature te smanjenje bolova u mišićima.

 

Zašto bi netko uopće upotrebljavao takav roler?

Muskulatura osobe koja je u treningu većinom je u pojačanom tonusu. Rekreativnom sportašu koji želi postići zacrtan cilj roler može biti od velike pomoći. Napeta će se muskulatura opustiti, istezanje će biti manje bolno. Ako je mišić istegnut u fiziološkom smislu do submaksimalne granice, tada je i njegova kontrakcija učinkovitija i svrsishodnija.

Prilikom prvog valjanja nisam bio oduševljen te sam imao osjećaj neugode, čak mogu reći da je uporaba rolera bila i bolno iskustvo. Nisam odustajao te sam ga upotrebljavao redovito. Inače imam problem s hvatištem stražnje lože dulje vrijeme, a rolanje mi smanjuje bol i mišići stražnje lože se opuste. Nakon treninga obavezno desetak minuta izvodim vježbe istezanja kako bih pospješio istezanje muskulature koje mi je prijeko potrebno. Nemojte odabrati pogrešan valjak kao ja – počnite mekšim valjkom, vrlo brzo ćete napredovati i upotrebljavat ćete upravo onakav valjak kakav vam je potreban.

Koje mišiće možemo valjati i koliko dugo?
Ovdje nema pravila. Svaka velika mišićna skupina vrlo je zahvalna nakon masaže valjkom. Recimo, ako ste se danas odlučili za trening leđa, odličan je izbor valjanje cijelih leđa i stražnje lože. Vremenski pravilo ipak postoji. Dokazano je odlično izvoditi valjanje jednog mišića između 40 i 60 sekundi.
Počnite mekanim valjkom, ni u kom slučaju nemojte posegnuti prvi put za najtvrđim valjkom, požalit ćete. Krenite postupno dok tijelo ne zatraži čvršći i veći valjak. Neka vam kotrljanje i valjanje postane rutina prije, tijekom ili nakon treninga.

Komentari

▲ Povratak na vrh