Pronađite koje su vježbe idealne za vašu građu

Jeste li znali da pogrešnim izborom vježbi za svoju građu možete imati vrlo kratkoročne učinke i mali napredak u vježbanju?

Svako pojedino tijelo reagira različito na određenu vrstu vježbi, a znakovito je i koliko kratkoročne učinke i mali napredak možete postići s pogrešnim izborom vježbi za svoju građu. Za dugoročan napredak i rast mišića, kažu stručnjaci, potreban je miks vježbi koje će izvući maksimum iz vašeg tijela. 

No, postoji i zanimljiva i prilično jednostavna podjela – na niske i visoke vježbače, a ona pruža okvirne smjernice koje mogu biti svakome od pomoći.

 

AKO STE VISOKI…
Ako ste visoki 180 cm i više, a uz to imate i duge ekstremitete, onda ćete vjerojatno imati problema s klasičnim vježbama sa šipkom poput bench pressa i zadnjih čučnjeva. Vaše tijelo, jednostavno, nikad neće izvući korist iz ovih vježbi na način na koji će to iskoristiti osoba nižeg stasa. Visokim se osobama stoga preporučuju vježbe poput bench pressa bućicama, jer će im ruke biti slobodnije, a pritisak na ramena i laktove manji.
Također, prednji čučanj bit će korisniji za vaš donji dio leđa, a uspjet ćete i spustiti se mnogo dublje u čučanj.

AKO STE NIŽI…
Ljudi visoki 165 cm i niži imaju prirodno široka ramena i kraće udove, a raspon svojih pokreta mogli bi povećati uz pomoć vježbi koje će aktivirati veće mišićne grupe. Primjerice, bugarski čučanj pomaže da istegnete kukove dok trenirate mišiće nogu. Odličan učinak postići ćete radeći s rolerom za trbušnjake, jer vaše kraće ruke ne mogu dosegnuti daleko, pa će sva koncentracija biti na mišićima trbuha i leđa.

Komentari

▲ Povratak na vrh