Ovaj tip se istezao svaki dan po 10 minuta. Evo što se dogodilo…

Ispada da je labav mišić - snažan mišić.

Poput većine tipova, mrzim istezanje. Zašto trošiti vrijeme na sjedenje kada mogu ugurati još dizanja? Na bolan način sam saznao da sam u krivu – jako bolan, štoviše. Ozlijedio sam kuk tijekom treninga za noge i istoga dana otišao trčati. Morao sam stati.

Nazvao sam dr. Dougha Kechijiana iz centra za fizikalnu terapiju Resilient Performance Physical Therapy  u New Yorku. Ovaj stručnjak za istezanje rekao mi je kako svi imaju svoje granice. Previše sjedimo i ne dovodimo tijelo u dovoljno različitih položaja.

Terapija? Deset minuta vježbi za pokretljivost.

Djelovali su mi više kao pokreti iz kung fu-a nego kalistenike. Primjerice, modifikacija „goluba“ za istezanje.

„Većina ljudi stoji sa kukovima zabačenima udesno, što uzrokuje da se lijevi kut zategne“, kaže Keschijian. Ova poza pomaže pravilno rasporediti težinu.

Kada sam utonuo u pozu, imao sam osjećaj da mi se bolno područje trga – na dobar način.

Ostali pokreti djelovali su kao da su namijenjeni ljudima od gume. Umjesto ponavljanja, svaka vježba se izvodi uz serije jako dubokih udisaja, oni signaliziraju tijelu da otpusti napetost u mišićima.

Prvi dan sam osjetio olakšanje pa sam nastavio. Kada sam odlazio u teretanu koristio sam ih za zagrijavanje. U danima odmora, radio sam ih u uredu ili kod kuće ispred televizora. Ignorirao sam zbunjene poglede kolega i djevojke, koji su smatrali da je Kuchijian šarlatan.

Vrijedilo je truda. Unutar mjesec dana bol je nestala. Dovodio sam tijelo u pozicije o kojima nisam niti sanjao, poput dubokog čučnja. Kada sam postao fleksibilniji, mogao sam imati pravilniju formu i graditi nove mišiće, ali neka moj PR govori u moje ime: Poduplao sam broj sklekova na 15 i 50, te sam mogao pretrčati 2 km u manje od 9 minuta.

Jednu večer dok sam uživao u pozi „goluba“, djevojka me pogledala i rekla: „Šarlatan te stvarno dobro sredio.“

Želite biti pokretljiviji? Isprobajte niže navedena 4 pokreta za istezanja. Potrebno vam je samo 10 minuta. Nije teško.

Evo kako se izvodi: Svaki dan izvedite svaku vježbu u navedenom vremenu ili broju ponavljanja. Izvedite ih prije treninga i na mahove radnim danom ili dok se luftate u danima odmora, predlaže dr. Kechijian koji je osmislio rutinu.

counterweight-deep-squat

Duboki čučanj s protutežom

Uzmite dvije lagane bučice i stavite pjenasti valjak između bedara. Koljena gurnite prema naprijed i čučnite dok vam stražnjica gotovo ne dotakne tlo. (Koriste najlakše utege koji će vam omogućiti da se spustite do ove pozicije.) Pokušajte zaobliti leđa tako što ćete podvući zdjelicu. U toj poziciji uzmite 5 dugih, dubokih udaha. Ustanite. To je jedno ponavljanje. Napravite ih 3 do 5.

couch-stretch

Istezanje na kauču

Spustite se u poluklečeću poziciju, tako da vam je stražnje koljeno blizu zida ili kutije; stražnji list bi trebao biti paralelan s kutijom ili zidom. Možda ćete se morati primiti za nešto. Držite poziciju 1 do 2 minute stišćući mišiće stražnje lože istegnute noge. Ponovite s drugom nogom.

modified-pigeon

Modificirani „golub“

Spustite se na sve četiri i stavite jastuk ili foam roller ispod lijevog koljena. Podignite desno koljeno i stavite ga iza, s lijeve strane lijevog lista. Njišite kukovima naprijed-nazad 2 minute. Trebali biste osjetiti istezanje u lijevom kuku. Promijenite strane i ponovite.

lat-hang

Vješanje na šipci

Primite šipku za zgibove i visite. Stisnite gluteuse i lagano zabacite zdjelicu prema naprijed. Duboko udahnite. Izdahnite što više zraka možete – trebali bi osjetitit istezanje latissimusa. Uzmite 5 dubokih udaha. To je 1 ponavljanje. Napravite 3 do 5.

Komentari

Fitness centri
▲ Povratak na vrh