Koliko je precizan vaš uređaj za praćenje tjelesne aktivnosti?

Nova studija testirala je koliko dobro 12 popularnih uređaja prate potrošnju kalorija, uključujući i Fitbit i Jawbone

Nekada smo se pitali koliko precizno pokretne trake i eliptični trenažeri mjere potrošnju kalorija. (Odgovor: ne baš dobro.) Sada imamo sofisticiranije uređaje koji prate svaki naš pokret, no pitanje ostaje isto: Možemo li vjerovati tim brojevima?

Istraživači s japanskog instituta za zdravlje i prehranu nedavno su napravili nevjerojatno preciznu studiju u kojoj su usporedili 12 različitih uređaja za mjerenje tjelesne aktivnosti, uključujući Fitbit Flex, Jawbone UP24, Misfit Shine, Garmin Vivofit i Withing Pulse O2, sa dvije metode procjene potrošnje kalorija.

Rezultati objavljeni u svibanjskom broju časopisa JAMA Internal Medicine, vrlo su zanimljivi. Najbolji dio ovog eksperimenta, iz moje perspektive, je to što je 19 volontera na sebi istovremeno nosilo svih 12 narukvica.

U članku je objavljena slika kako je to izgledalo i prilično je urnebesna. Riječ je o 6 narukvica, 4 uređaja koji se stavljaju oko struka i 2 džepna uređaja.

Jedan dio studije je uključivao 24 sata metaboličke komore, koju sačinjava uobičajen protokol od „3 obroka, uredskog posla, gledanja TV-a, kućanskih posova, hodanja na pokretnoj traci i spavanja.“ Potrošnja kalorija je pomno računata jer je uključivala i praćenje temperature u komori, sastav zraka i tako dalje.

U prosjeku, sudionici su potrošili oko 2.093 kalorija u 24 sata. Evo koliko su varirali podaci od uređaja do uređaja:

wearables1

Razlike između uređaja bile su dosljedne. Primjerice, Jawbone i Garmin su podcijenili potrošnju kalorija u prosjeku za nekoliko stotina, dok su Fitbit i Misfit precijenili tu potrošnju.

U drugom dijelu eksperimenta sudionici su iz laboratorija izašli na teren.

Ispitanici su pili obilježenu vodu, koja je obilježena stabilnim izotopima vodika i kisika; potrošnja kalorija se može izračunati mjereći vrijeme koje je potrebno da se ti izotopi pojave u mokraći.

Ispitanici su se idućih 15 dana vratili svojem normalnom načinu života – noseći svih 12 uređaja istovremeno u svakom trenutku – i sakupljali urin za daljnju analizu.

Bilo im je dozvoljeno da uređaje skinu tijekom tuširanja, specijalnih aktivnosti pri kojima bi im uređaji smetali i kada su trebali napuniti bateriju.

Tijekom tih 15 dana, potrošili su u prosjeku 2.314 kalorija po danu, pokazala je obilježena voda. Evo kakve rezultate su pokazali uređaji, istim redosljedom kao na prethodnom grafikonu:

wearables2

Jawbone i Garmin su ponovno pokazali niže vrijednosti nego Fitbit i Misfit, dakle ostali su dosljedni.

Sve u svemu, uređaji za praćenje aktivnosti podcjenjuju potrošnju kalorija – no, to nije iznenađujuće, budući da je veća vjerojatnost da ćete tijekom 15 dana imati više vremena u kojem ne nosite uređaje radi punjenja baterije, spavanja i specijalnih aktivnosti.

Zaključak studije je da „rezultati pokazuju kako većina uređaja za praćenje tjelesne aktivnosti ne pružaju precizan uvid u cjelokupnu potrošnju energije.“ Iz perspektive istraživača, ako morate znati stvaran broj potrošenih kalorija, u pravu su.

No za potrebe života u stvarnom svijetu, najvažnije je da vam dosljednost relativnih rezultata može pokazati jeste li potrošili više ili manje kalorija nego prethodnog dana, a to je dovoljno precizno.

Nisu samo prosječne vrijednosti bile slične: statistička analiza pokazala je kako su većim dijelom uređaji ispravno svrstali individualne sudionike (ako je obilježena voda pokazala da ste među sudionicima treći po potrošnji kalorija, tako je pokazala i većina uređaja.)

U svrhu praćenja samoga sebe, to je dovoljno dobro.

Komentari

▲ Povratak na vrh