Kako je najjači čovjek na svijetu izgradio tijelo?

Vježbe, način razmišljanja i prehrana (eh, da, i tetovaže!) – sve što je Islanđanina THORA BJORNSSONA pretvorilo u najjačeg čovjeka na svijetu – i doslovno najveću zvijezdu serijala Igra prijestolja

1/ ZAVRŠITE ZAPOČETO
Kako World’s Strongest Man izdrži sve serije potisaka i tetoviranje na osjetljivim mjestima? “Razmišljam o svemu što sam postigao – o napornom radu, znoju i suzama”, priznaje Thor. “Kad je riječ o tetoviranju osjetljivih dijelova tijela, snagu da izdržim daje mi pomisao na moju kćer Theresu.”

2/ JEDITE S OSJEĆAJEM
Thor u Igri prijestolja glumi Gregora Cleganea, tipa toliko velikog da ga zovu Planina. Ali nije uvijek bio tako krupan. Zaljubio se u strongman natjecanja 2009. godine i, da bi dobio na masi, počeo je jesti sve čega se dočepao. Deset godina poslije, ovaj 195 kilograma težak tip ima drukčiju taktiku: “Što mogu pojesti kako bih postao bolji sportaš, ne samo velik?” Njegov dnevni jelovnik: šest obroka, počevši s doručkom od šest jaja, šest komada slanine i zobene kaše. Eh, da, i bijela riža. “Lako je probavljiva, što znači da mogu češće jesti.”

3/ POGURAJTE MRTVO DIZANJE
Bjornsson u mrtvom dizanju digne 453 kg, ali tvrdi da čarobna formula ne postoji. Njegov savjet: “Gurajte i vucite.” Logično je da šipku vučete prema sebi kada dižete, ali Thor želi da pritom “gurate” nogama pod – tako ćete kontrolirati kukove i zadržati ih niže.

 

 

4/ UVIJEK SE VRAĆAJTE
“Na početku karijere sam tako brzo rastao da sam ozlijedio živac u podlaktici”, kaže Thor. “Morao sam ga operirati, što je ostavilo ožiljak na lijevoj ruci.” Kad gradite tijelo za strongman natjecanja, morate biti spremni na posljedice.

5/ PRONAĐITE RAZLOG
Thorovo tijelo prekriva 16 tetovaža, uključujući inspirativni citat na lijevoj potkoljenici: “Ne postoji razlog da živiš ako ne možeš izvesti mrtvo dizanje.” “To je rekao pokojni Jon Pall Sigmarsson nakon što je s podignutih 523 kg postavio svjetski rekord u mrtvom dizanju”, kaže Thor. “On je prvi Islanđanin koji je osvojio titulu World’s Strongest Man i ponovio to još tri puta. On je bio i ostao moja najveća inspiracija.”

6/ KREĆITE SE
Bjornsson jede svaka dva sata, a probaviti svu tu hranu nije lako. Stoga koristi noge da bi pomogao želucu. “Nakon obroka obično prošećem 10 do 15 minuta”, kaže. “To pozitivno djeluje na moju probavu.” Istraživanja su pokazala da je u pravu: šetnja nakon obroka pomaže održavanju razine šećera u krvi i gura hranu iz želuca u malo crijevo.

 

 

Komentari

▲ Povratak na vrh