Izometrički trening

Da bismo natjerali tijelo da reagira, da se adaptira i samim time napreduje, poželjno je u trening ubaciti i drukčiji tip izvođenja vježbi – izometričku kontrakciju za koju je karakteristična snažna regrutacija motoričkih jedinica.

AUTOR: prof. MARINO BAŠIĆ

Trenirajući kod kuće ili u teretani, većina ljudi vježbe izvodi u dinamičnom režimu rada. Bila riječ o vježbama s utezima ili onima s vlastitim tijelom, u izvođenju postoji koncentrična i ekscentrična kontrakcija, tj. pozitivni i negativni dio pokreta. Međutim, da bismo natjerali tijelo da reagira, da se adaptira i samim time napreduje, poželjno je u trening ubaciti i drukčiji tip izvođenja vježbi – izometričku kontrakciju.

Što to znači? Kada, primjerice, izvodite sklek, spuštanje je negativna faza, ekscentrična kontrakcija u kojoj se mišić izdužuje, dok je podizanje pozitivna faza, koncentrična kontrakcija u kojoj se mišić skraćuje. Ako zadržimo neki položaj (obično na pola puta, u kojem osjećamo najveću napetost), tada dolazi do izometričke kontrakcije u kojoj se mišićna napetost povećava, ali duljina mišića ostaje ista. To se još naziva i statičkim treningom jer u njemu nema pokreta.

Izometrički trening može se provoditi s opterećenjem tako da se uteg drži u određenoj poziciji (npr. kod bench pressa na pola pokreta), u vježbama vlastitom težinom (npr. izdržaj u polučučnju) ili se može izvoditi vučenje ili potisak nepomičnog objekta (npr. zida, velike težine u nožnom potisku).

Prednost izometričkog treninga snažna je regrutacija motoričkih jedinica. Neka su istraživanja pokazala da maksimalna izometrička kontrakcija može aktivirati pet posto više motoričkih vlakana nego ekscentrična i koncentrična, dok druga tvrde da se mogu uključiti gotovo sve motoričke jedinice. Pritom je provođenjem izometričkog treninga postignuto povećanje jakosti od 14 do 40 posto u 10 tjedana.

Komentari

▲ Povratak na vrh