Hrvatski treneri o treningu u doba korone (2)

Marino Bašić, poznati kondicijski i osobni trener te vlasnik centra Basic Gym One, upozorava na posljedice koje bi koronavirus mogao ostaviti na industriju fitnessa

Kako ste se prilagodili mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa?
Radim prema uputama mjerodavnih vlasti: u početku smo se držali svih uputa vezanih uz higijenu i uvjete u teretani, a čim je došao naputak da teretane valja zatvoriti, prestali smo voditi treninge i u zatvorenom i na otvorenom.

Što savjetujete vježbačima o tome kako “preživjeti” zatvaranje teretana?
Jako se dobri treninzi mogu odraditi i kod kuće, bili to bodyweight treninzi ili treninzi s određenim rekvizitima. Super je ako imate girju, elastične trake ili utege, ali odličan ćete trening odraditi i vlastitom težinom. BasicGymOne za svoje članove svakodnevno objavljuje jedan”live” trening, a tu su i treninzi koje sam napisao, a mogu se koristiti u zatvorenoj grupi. Članovi dobivaju i savjete o imunitetu i prehrani od nutricionista s kojima surađujemo, a mogu u bilo koje vrijeme downloadati i brojne treninge koje smo im već prije pripremili.

Mislite li da će ove mjere promijeniti budućnost industrije fitnessa, da će se stvari mijenjati nakon njihova prestanka?
Na žalost, mislim da će ova situacija promijeniti industriju, ne samo fitnessa, najvećih će problema imati mali i srednji poduzetnici. S druge strane, oni koji su bili spremni prebaciti se online, oni će prosperirati. Mislim da će se neke stvari raščistiti, puno je osobnih trenera koji rade po manjim teretanama, bit će teško, ostat će oni najbolji i oni koji su se spremni prilagoditi. Ali tako je u svakom poslu. Ako ste fitness trener, ne mora biti tako loše, ovo vrijeme možete iskoristiti da se dodatno educirate, ali i da pripremite buduće treninge, snimite vježbe, napravite planove i programe…

Komentari

▲ Povratak na vrh