Greške u vježbanju: jeste li (i vi) usidreni u mjestu?

Čak i olimpijci katkad znaju upasti u rutinu u kojoj do besvijesti izvode iste vježbe s jednakim težinama i intenzitetom

Gdje je sistematsko preopterećenje? Gdje je strategija optimiziranja nečijih kvaliteta, poput eksplozivne snage, potrebnih za sport kojim se bavite?, to pitanje često svojim kandidatima postavlja Julian Jones, trener osvajača medalja na posljednjih pet olimpijskih igara.

Ono o čemu Jones govori jest to da se tijelo mijenja samo toliko koliko mora. Trenirajte ga da potisne 50 kilograma iznad glave 10 puta i odgovorit će tako da će postati veće. Ali ako nakon toga ne povećate opterećenje ni broj ponavljanja, vaši mišići više neće imati razloga rasti.

Dobrodošli na planet stagnacije. Katkad se pogreške sportaša mogu pripisati i treneru. Jeremy Sheppard priznaje kako je prije nekoliko godina griješio time što je vrhunske odbojkaše trenirao isključivo tako da izvode malen broj ponavljanja.

‘Upotrebljavao sam raspon ponavljanja (1-8) koji je previše promovirao maksimalnu snagu, ne razumijevajući potencijal za zamor i koristi većeg broja ponavljanja za izdržljivost’, objašnjava.

VAŠ POTEZ
Tijekom šestotjednog programa ciljajte povući barem dvije od četiri poluge koje vode ka adaptaciji.
■ opterećenje (veće težine)
■ volumen (više serija, više ponavljanja)
■ brzinu (kraći odmori)
■ vježbe (nove, koje vašem tijelu priušte drukčiji stres, ili varijacije onih koje ste dotad izvodili)
Prilagodite svoj prevladavajući raspon ponavljanja svojim ciljevima, savjetuje Jones. Slijedi vodič…
■ snaga: 1-5
■ jakost: 4-8
■ masa: 10-15
‘Vježbe ne morate modificirati i mijenjati često’, inzistira Sheppard. ‘Mogli biste zadržati svoju omiljenu vježbu u programu 52 tjedna i jamčim vam da vam ne bi ponestalo raznolikosti kroz tempo, volumen i kutove pokreta.’

Komentari

▲ Povratak na vrh