Fokusom i mentalnom snagom do vrha

Planinarenje i penjanje je posljednjih godina postala sve popularnija outdoor aktivnost. Što ne iznenađuje jer spajaju ono najbolje od outdoora - fizičku aktivnost, mentalni izazov, test snage i fokusa, mir i zen te avanture u prirodi kojih se uvijek rado prisjećamo

Osim dobre kondicije i poznavanja osnova planinarenja i penjanja, ključ uspjeha jest fokus i mentalna snaga. Jer nije svaki vrh tako lagan za osvojiti. 

Za razliku od drugih sportskih aktivnosti, planinarenje i penjanje, odnosno alpinizam, odvija se daleko od “civilizacije” stoga traži od nas posebnu pripremu, ne samo opreme, nego i vlastitog uma koji često zna biti kočnica prilikom osvajanju nekog vrha ili uspona na stijeni. Planinarenje i penjanje testira naš fokus, mentalnu snagu i pri tome gradi samopouzdanje koje nam omogućuje da iduća avantura bude korak naprijed!

Planinarenje i penjanje pod utjecajem je raznih vanjskih čimbenika. Lagane rute se često zbog vremenskih nepogoda (kiše, snijega, magle, ali i jake vrućine i sunca) mogu pretvoriti u pravo testiranje vlastitih granica. U slučaju bilo kakvih iznenadnih okolnosti koje nisu rijetkost u prirodi, potrebno je ostati pribran i fokusiran na stazu i rutu, ali i racionalno rezimirati cjelokupnu situaciju.
Pri tome nikad, ali nikad ne smijemo precijeniti vlastite mogućnosti i izigravati heroja. Heroji u prirodi su oni koji su svjesni da priroda uvijek ima prednost i da smo tamo samo gosti. Upravo kroz poštivanja pravila igre u prirodi, stići ćemo do zacrtanog cilja. U slučaju da krenemo posustajati te nas uhvati panika (što nije rijetkost i toga se nitko ne smije sramiti), potrebno je napraviti pauzu tijekom koje ćemo konzumirati piće i hranu. Tijekom te male pauze odmorit će se tijelo, a s time će i adrenalin spasti. Takva pauza utječe i na naš um. Centrira nas, vraća fokus i mentalnu snagu, što su uz fizičku spremnost, oni ključni faktori koji nas dovode do vrha. 

Nažalost, osim vanjskih čimbenika, neugodnosti tijekom planinarenja i penjanja mogu izazvati i bolovi, koji su često razlog prekidanja ture/izleta. Planinari i penjači često osjećaju bolove u leđima i ramenima, a nošenje tableta zna biti nepraktično, dok krema zauzima mjesta u ruksaku i nije toliko praktična za nanošenje.

Idealno rješenje jest ljekoviti naljepak Itami, prvi diklofenak naljepak na hrvatskom tržištu. Lagan je, ne zauzima mjesta u ruksaku, brzo i jednostavno se nanosi te odmah ublažuje bol, a djeluje čak 12 sati. Idealan suputnik svim planinarskim i penjačkim izazovima koji su ispred nas. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

 

Plaćeni oglas o lijeku
ITA-AD-004-02072019

Komentari

▲ Povratak na vrh