CrossFit u glavu, kvalitetne tenisice na noge

"Nepravilni obrasci pokreta sve su više vidljivi kod velikog broja ljudi. Trening može zasigurno pomoći da se isprave, ali uz kvalitetnu opremu to je znatno lakše", poručuje Men's Healthov urednik fitnessa Marino Bašić.

Kada je početkom 90-ih bivši američki gimnastičar Greg Glassman osmislio CrossFit, bio je to jedan od sustava treninga. S popularizacijom i širenje fitness kulture širom svijeta, CrossFit se sve više počeo pretvarati u sport kojim se danas bave tisuće ljudi. Danas CrossFit slovi kao jedan od najboljih funkcionalnih treninga za postizanje najviše moguće razine fizičke spreme.

“CrossFit svoju popularnost može zahvaliti ponajprije zbog načina na koji je ovaj sustav treninga posložen. CrossFit svakom vježbaču pruža mogućnost mjerenja performansi, usporedbu i nadmetanje s ostalim vježbačima, te samim time podiže i motivaciju kod pojedinca da što prije, ne samo osjeti, već i izmjeri ostvareni napredak”, objašnjava Marino Bašić, Men’s Healthov urednik fitnessa, najpoznatiji hrvatski fitness trener i vlasnik Basic Gym One teretane.

Koji su novi trendovi unutar Crossfita?
“Od svih metoda treninga koje obuhvaća CrossFit, u zadnje vrijeme izrazito je popularno dizanje utega (weightlifting). Možemo reći da je CrossFit zapravo dosta popularizirao i taj sport – olimpijsko dizanje utega. Također,sve se više popularizira i CrossFit kao sport. Sve je veći broj natjecanja i možemo reći da CrossFit postaje prepoznatljiviji i praćeniji kao sport, a ne samo kao jedan od sustava treninga što je bio u samom početku.”

Koliko je bitna oprema u Crossfitu?
“Nepravilni obrasci pokreta sve su više vidljivi kod velikog broja ljudi. Trening može zasigurno pomoći da se isprave, ali uz kvalitetnu opremu to je znatno lakše. Od opreme treba izdvojiti obuću, tj. tenisice. Svojim vježbačima preporučujem korištenje tenisica s ravnim i tvrdim džonom, kompaktne i prilagodljive nozi. Takva tenisica sigurna je za trening s vanjskim opterećenjem, a udobna je prilikom trčanja i skokova”, zaključuje Bašić.

Upravo takvu tenisicu – CrossFit Nano 7 – nedavno je predstavio Reebok, poštujući nasljeđe koje ima kao jedan od vodećih brendova obuće u CrossFit zajednici. Time je Reebok nastavio razvijati Nano franšizu, pa tako najbolja trening tenisica dobiva preciznu rafiniranost siluete koja pomaže da tenisica odgovara svakom sportašu.

Kreirana kao vrhunska tenisica za trening, Reebok CrossFit Nano 7 pružan lagan osjećaj na nogama svima koji prakticiraju intenzivan trening. Zahvaljujući Nanoweave tehnologiji ovo su do sada najudobnije, najistrajnije tenisice koje omogućavaju stopalu da „diše“.

Dodatna karakteristika tenisice je i Powerlaunch toebox, koji predstavlja jaku osnovu za povećanu snagu, stabilnost i prianjanje, dok Reinforced heel clips nudi stabilnost stopala za svaki pokret tijekom treninga.

Muški i ženski Reebok CrossFit Nano 7.0 modeli dostupni su od 12. siječnja u Reebok Arena fithubu i maloprodajnoj mreži Reebokovih partnera po cijeni od od 999 kuna.

Kako krenuti s CrossFitom, trebaju li kakve predradnje ili fizičke predispozicije?
“Osim pitanja kako, bitno je i pitanje gdje i s kim. Kako je CrossFit postao trend, sve je veći broj CrossFit ‘box-ova’ i trenera. Tu je za početnika jako bitno da zna prepoznati kvalitetnog trenera. Kako smo već spomenuli da CrossFit možemo gledati kao sport ili kao rekreaciju, početnik svakako CrossFit treba gledati kao rekreaciju. Kvalitetan trener će zasigurno znati osobu usmjeriti u pravom smjeru. Ako početnik koji se nikada nije bavio intenzivnom fizičkom aktivnosti krene na CrossFit gledati kao sport, to može biti i opasno. Sposobnost za bavljenje sportom ne stvara se preko noći i na to će svaki kvalitetan trener skrenuti pozornost. Za početnika je svakako bitno da prođe nekoliko treninga individualno ili u manjoj grupi s trenerom kako bi se svladali osnovni funkcionalni pokreti koji su temelj CrossFit-a”, savjetuje Bašić.

Komentari

▲ Povratak na vrh