6 stvari koje morate znati o vježbanju po vrućini

Vježbanje, trčanje i razni treninzi na zvizdanu mogu vam priskrbiti toplinski udar. Spriječite takav razvoj događaja na vrijeme i pravilno se hidrirajte. Evo još nekoliko dobrih savjeta

Vježbanje pod žarkim suncem može biti opasno. Kada temperatura zraka poraste iznad 30 stupnjeva  – a Vakula je rekao da takve dane možemo očekivati u narednim tjednima – toplinski udar, toplinska iscrpljenost, ubrzan rad srca i toplinski grčevi – mogu omesti vaš trening i zdravlje ako ne poduzmete određene mjere opreza.

Imajte na umu ove liječničke savjete idući put kada se odlučite za trening po vrućini.

Prepoznajte simptome koje vam organizam šalje

Prepoznavanje simptoma toplinskog udara i slušanje organizma važna su stavka ako želite na siguran način vježbati po vrućini. Lako je ignorirati glavobolju tijekom košarkaške utakmice ili slabost i malaksalost dok trčite ako se noć prije niste dovoljno naspavali, ali možda je riječ o nečem ozbiljnijem.

Glavobolja, vrtoglavica, mučnina, malaksalost i smušenost, glavni su simptomi toplinskog udara, kaže dr. Douglas Casa, profesor kinezologije na Sveučilišu u Connecticutu.

Postanete li dezorijentirani ili se onesvijetite, sigurno je riječ o toplinskom udaru koji je vrlo ozbiljan – čak i fatalan – i potrebna je hitna medicinska intervencija.

Ukoliko osjećate toplinsku iscrpljenost, prestanite s vježbanjem i odmah potražite mjesto sa klimatizacijom, savjetuje dr. Michael Bergeron, istraživač i savjetnik za vrućinu i hidrataciju profesionalne nogometne lige. Skinite odjeću, lezite na leđa s podignutim nogama, popijte vode i nemojte vježbati barem jedan dan.

Ako vježbate po vrućini, činite to s prijateljem

Kada imate nekoga za motivaciju, natjecanje ili samo za razgovor, trening postaje zabavniji. Ali vježbanje u paru važno je i zbog sigurnosti, posebice kada trenirate po vrućini. Bergeron predlaže da netko bude uz vas u slučaju da nešto pođe po krivu. Vaš partner za vježbanje može biti i glas razuma u trenucima kada želite nastaviti a ne biste trebali.

Ako vježbate po vrućini pijte mnogo vode

Kada vježbate po vrućini hidratacija je ključna. Voda vam povećava mogućnost znojenja, a ono služi za rashlađivanje tijela; i nadoknađuje izgubljenu tekućinu. Tri ključna faktora kojima ćete odrediti koliko vode vam je potrebno su intenzitet tjelovježbe, vanjski uvjeti i tjeslesna težina, kaže Casa, direktor instituta za prevenciju toplinskog udara Korey Stringer Institute. Primjerice, ako branič izgubi 3 litre vode, a istovremeno biciklist izgubi samo 2 litre vode, to ne znači da je nogometaš dehidriraniji.

Bergeron predlaže da popijete između 4 i 6 decilitra vode na svakih pola kilograma težine. Važno je unos tekućine rasporediti kroz cijeli dan, a ne popiti sve odjednom ako je velik deficit vode u organizmuNe čekajte osjećaj žeđi kako bi počeli piti, jer je ona znak da ste već dehidrirali.

Ako vježbate po vrućini, pričekajte pravo vrijeme

Vježbanje rano ujutro ili kasno popodne najbolja su vremena kada je riječ o toplijim mjesecima u godini. Neće biti tako vruće, a imat ćete dnevnu svjetlost.

Ovaj vremenski okvir dobro funkcionira s prosječnim radnim danom: ako niste raspoloženi za trčanje u 6 sati ujutro (potpuno vas razumijemo), možete trčati nakon posla. Oni koji rade popodne, ili noćnu smjenu mogu vježbati kada se probude. Ponekad su popodnevni treninzi neizbježni. Ako vam je trening hokeja svaki tjedan u 14 sati, Casa tvrdi da trebate nastaviti s tim ritmom jer ćete se s vremenom naviknuti na toplinu. Ipak, napredujte postupno. Nemojte naglo započeti s treninzima po vrućini. U redu je s vremena na vrijeme napraviti stanku.

Ako vježbate po vrućini, nosite pravu odjeću

Opskrbite se odjećom koja će vas hladiti i održavati suhima. Bergeron predlaže laganu, prozračnu odjeću koja štiti od UV zraka. Dry-fit odjeća, koja odbija vlagu i sprečava zadržavanje topline također je odlična opcija.

Ako vježbate po vrućini, jedite pravu hranu

Napunite tijelo energijom iz hrane od koje nećete dehidrirati. Bergeron savjetuje da prije treninga izbjegavate hranu koja je bogata mastima i proteinima jer je potrebno određeno vrijeme i energija da se ona probavi. Dok vježbate tijelo se zagrijava, smanjuje se protok krvi u probavnom sustavu, a to otežava probavljanje hrane i može uzrokovati mučninu.
Umjesto takvih namirnica, odlučite se za hranu koja je bogata vodom. Jabuke, lubenica, krastavci, bobičasto voće, grejp, avokado i zelena salata, rashladit će vas i hidratizirati.

Komentari

▲ Povratak na vrh