5 savjeta za one koji žele pretrčati maraton

Imate ambiciju vaše trčanje podići na sljedeći nivo i pretrčati polumaraton ili maraton? Svakako se za to pripremite trčanjem, ali i uz pomoć sljedećih savjeta o kojima može ovisiti uspjeh

  1. Slušajte želudac

Na utrci biste se trebali usredotočiti na trčanje i samo trčanje, zar ne? Zapravo i ne – jer mogli biste dobiti dodatni motiv da usred staze ubrzate u potrazi za kemijskim zahodom. Naime, svima je poznato da trčanje, recimo to tako, blagotvorno djeluje na probavu. Katkad i previše blagotvorno, tako da cijela priča može završiti eksplozivnim proljevom. Da se to ne bi dogodilo, nekoliko dana prije utrke smanjite unos namirnica s visokim postotkom vlakana. Dodatni trik: istraživanja su pokazala da pomažu i suplementi na bazi goveđega kolostruma.

  1. Osjetite snagu

Svaki korak pri trčanju uzima danak vašim kukovima, koljenima i zglobovima: sila koja nastaje pri udaru stopala o podlogu dvostruko je veća od težine vašeg tijela. Dok trčite, umarate se i manje pazite na formu, stoga se pripremite na bolna razdoblja. Štetu možete umanjiti noseći dobre tenisice, ali upamtite da ih je pametno mijenjati svakih 800 pretrčanih kilometara. Nije dobro ni kad su tenisice sasvim nove – ni slučajno utrku ne započinjite s parom tenisica koje ste kupili dan prije. Tenisice morate “utrčati”, a to ćete najbolje napraviti ako prije utrke u njima istrčite barem 4 puta po 8 kilometara u komadu.

  1. Prodišite

Prije starta utrke i početnici i iskusni trkači osjetit će adrenalinski val. Što je dobro, ali problem nastaje kad se taj adrenalinski val pretvori u pravi tsunami. Adrenalin razgrađuje glikogen u mišićima, što nije nešto čemu biste se trebali radovati pri trčanju. Rješenje: smanjite srčani ritam smirenim disanjem: stavite jedan dlan na trbuh, a drugi na prsa, pa pet puta zaredom duboko udahnite i izdahnite.

  1. Preskočite zid

Sigurni smo da ste čuli o famoznom “trkačkom zidu” (ili ga osjetili) u koji udaraju i najiskusniji trkači… Riječ je o trenutku kad se glikogen u vašim mišićima potroši, nakon čega vam je nemoguće održavati isti tempo. Pokušajte “preskočiti zid“ tako da svakog sata utrke uzmete po 60 g ugljikohidrata, bilo pićem bilo gelom. To počnite prakticirati već na treninzima prije utrke kako bi se vaš organizam bolje prilagodio.

  1. Tekuća pitanja

Nakon što je utrošilo 11 tisuća kilodžula, vaše tijelo misli da je po prelasku ciljne crte zaslužilo sklupčati se na travi uz cestu. Nemojte mu to dopustiti. Prestanete li se nakon velikog napora kretati, past će vam krvni tlak i mogli biste osjetiti vrtoglavicu. Umjesto toga, nastavite trčkarati ili hodati. I ne navaljujte na vodu; bolja je strategija rehidrirati se manjim gutljajima nego istočiti sadržaj cijele boce u sebe. Slobodno pijuckajte i pivo – em rehidrira, em ste zaslužili…

Komentari

▲ Povratak na vrh